Gästinlägg av Sara Berg från Berg & Berghe.
Av alla de högtider jag firar under året, vilket i och för sig inte är jättemånga, så är julen otvivelaktigt den bästa. Jag älskar kombinationen av pyssel, pynt, prestigelöshet och mat. Jag berörs inte av konsumenthetsen mer än vanligt och är nöjd med att få sitta hemma tillsammans med släkten och ha det lagom småtråkigt, men ändå trivsamt. Det är så befriande att slippa nyårets och midsommarens aktivitetsstress, för att bara göra som en alltid har gjort. Teven, tomten, sällskapsspelen och julgodiset. Jag är nöjd så.
Det här året tänker jag dessutom nätshoppa alla mina julklappar för att slippa trängas i butikerna och istället åka över till Köpenhamn för att hitta min julstämning. Hittills har jag druckit en halv mugg glögg, ätit upp fyra bitar choklad ur adventskalendern (luckorna åtta, elva, fjorton och tjugoett) och ställt en amaryllisstjälk i vatten. Innan det blir julafton kommer jag att ha gjort det här julgodiset, bland andra.
/Sara
Berg & Berghe är en nystartad cateringfirma som drivs av Sara Berg och Anna Berghe. Vi bestämde oss för att bilda matbolag tillsammans eftersom vi båda älskar och är strålande på att laga mat samt för att namnet var för bra för att inte utnyttjas. Vår matfilosofi kan sammanfattas i orden ”skånskt, fiffigt och piffigt”, vilket innebär att vi använder oss av lokala, miljövänliga råvaror och förvandlar dessa till läcker, kul och snygg mat.
Nougat

För en himla massa år sedan var det julgodisspecial i Allt om Mat. Därifrån har jag hämtat de flesta av mina julgodisfavoriter, däribland en variant av den här enkla nougaten. Originalreceptet
innehåller mjölkchoklad, så med mjölkfri choklad blir nougaten lite mörkare.
Ingredienser:
- Hasselnötter - 50 g
- Florsocker - 3 dl
- Choklad - 200 g
- Knäck eller ischokladformar - 50 st
Instruktioner:
Rosta nötterna på en plåt i 225 grader varm ugn i några minuter, tills de börjar tappa skalen och få lite färg. De ska lukta nötigt men inte bränt. Häll ut dem i en handduk och gnugga bort så mycket skal som möjligt.
Mixa nötterna tillsammans med florsockret jättelänge i en matberedare. Massan ska bli oljig och
krämig. Detta tar minst tio minuter.
Smält chokladen och blanda ihop den med nötmassan, klicka ut smeten i formarna och låt stelna. Ät i juletid.