Ni vet scenen ur Ronja Rövardotter, Ronja har gömt Birk i källaren och smyger ner för att ge honom mat. Han är riktigt hungrig, enormt sugen.
Birk får ett sjukt hårt bröd och riktigt sliter av ett bett från den hårda kakan. Det är ungefär sånt bröd som jag bakat idag, fast med tranbär i!
½ pkt jäst
5 dl vatten
8 dl rågsikt
1 dl vetekross
1 dl rågkross
2 dl quinoaflingor, eller andra flingor.
ca 3-4 dl grahamsvetemjöl
1 dl frön, jag tog linfrön och solrosfrön. Svarta sesamfrön fick toppa bullarna.
1 dl torkade tranbär
1 msk olja
salt
Lös upp jästen i det ljumna vattnet. Ha i olja och salt. Ös sedan ner alla torra ingredienser och knåda degen. Ta mer grahamsmjöl om degen är för fuktig. Låt jäsa under ren duk i ca 30 min.
Knåda den återigen och forma bullar eller mindre bröd. Kör dem i ugnen ca 20 min på 200 grader.
De var jättegoda men lite ”rough” när de var nybakade. Är nog godast att doppa i en Borstj eller en linssoppa med svenska rotfrukter.
Nostalgi.
När jag och min bror åt polarbröd brukade vi låtsas att det var ”Lovis bröd” 🙂
Impressing. Jag trodde bakning var din akilleshäl.
Jag brukade också låtsas det… Kan tänka att många fler gjort det.
pojken som kan baka!
Jag tycker att du är orättvist hård mot dig själv, bullarna är goda och fiiina! Jag kan inte sluta le åt minilimpan. Tips från coachen: Testa o jäs en stund till efter knådningen o utbakningen nästa gång ; )
jevligt goda.