Jag vet inte om det är för att en av mina allra närmaste vänner befunnit sig där på sistone men är inte Korea väldigt i ropet? Jag tycker man läser om den röda koreanska pepparn överallt. Att detta röda guld dessutom ska vara svårare att få tag på än en vegansk hamburgertallrik i Malmö eller en billig falafel i Göteborg gör ju att det känns ännu mer åtråvärt. Koreanerna är i vilket fall som helst väldigt förtjusta i den och använder det till i stort sett all mat.
En annan exalterande grej som jag fått lära mig är att alla måltider i Korea är buffé. Som ni vet är det min favoriträtt men tyvärr innehåller i stort sett all mat kött i någon form.
Som tur är så är nationalrätten Kimchi helt vegansk men det är inget man serverar till huvudrätt direkt. Kimchi kan väl närmast beskrivas som syrade kålsorter med koreansk röd peppar. Tillagningen innehåller många moment och varje familj har sitt eget recept som är hemligt, såklart.
Jag blev i vilket fall hembjuden för att provsmaka Puddings hemsyrade Kimchi och lära mig lite mer om Koreansk matkultur. Att som på bilden fylla salladsblad med Bulgogi och Dobu som man sedan rullar ihop och dippar i den fantastiskt goda såsen är vanligt både en tisdagskväll med familjen eller som något man beställer in på restaurang. På bilden syns även Kimchi-fried rice, väldigt gott och inte svårare att tillaga än det låter.
Nästa gång jag besöker the streets of östra sorgenfri och Puddingens lya har jag önskat mig Nokducheon som är en sorts plättar med huvudingrediensen mungbönor! Även dessa dippar man i gotta såser! Koreanskt brännvin är en annan grej som jag är nyfiken på. Jag längtar.
Bulgogi
2 stora nävar Sojabitar/strimlor som marineras ungefär en timme
Marinad till köttet:
Japansk soja
Sesamolja
2 vårlökar
3 pressade vitlöksklyftor
2 msk sesamfrön
Svartpeppar
Stek på hög värme i olja, wok eller vanlig djup panna fungerar utmärkt.
Dobu är en vanlig sidedish som man ofta äter i Korea.
250 g Hårdtofu
s&p
Skär i små kvadrater, cirka en 2-3 mm tjocka och 2 centimeter breda. Stek på mellanvärme tills båda sidor är gyllenbruna.
Korean red pepper dipsauce
några klunkar Japansk soja
1 msk sesamfrön
1 tsk Koreansk röd chilipeppar
2 vårlökar, skivad i tunna ringar
Låt stå och dra en stund innan serveringen.
Tack till Puddingen för maten, receptet och svar på envisa frågor. Nu ska jag ner på Konsum och be dem ta hem Koreansk peppar. Vi ses.
Läs även andra bloggares åsikter om vegan, korea, korean red pepper, kimchi, bulgogi, dobu, pudding
Verkar grymt gott det där! Ska undersöka om den lilla röda står att finna i Uppsala. Och Korea är ständigt i ropet. 😉 På filmfronten har du – om du inte redan bekantat dig med den – Chan-wook Parks fantastiska trilogi om hämnd – Sympathy for Mr Vengeance, Lady Vengeance och Oldboy. Det är inte att rekommendera att inmundiga föda under filmvisningen men den kanske är något att avrunda din fina koreanska måltid med?
Jag hade vegansk kyckling istället för sojakött förra gången. Det var lite dyrare, men alldeles, alldeles underbart. 🙂
Kimchi måste ju vara Koreas motsvarighet till surkål?
Grymt! Jag tror jag gjorde nokducheon förut, men det kallades nåt annat. Som plättar med böngroddar, purjo och sojakött i smeten, som man åt med salladsblad (som på din bild) och dippsås. Just att äta saker i salladsblad skulle jag verkligen kunna börja älska känner jag.