Vad har Blondinbella, omvandling från hyresrätt till bostadsrätt och färsk koriander gemensamt?
På jobbet hade vi en massa grönsaker över och vi vegetarianer är ju kända för att ta tillvara på allt. Morötter, stjälkselleri, tomater och annat gott. Inget får gå till spillo, gör en soppa på rubbet tänkte jag. Att det sedan var mörkt ute och att bilden verkar vara ljussatt av ett förskolebarn gör väl inget.
Näe, sådär tänkte jag faktiskt inte, snarare var jag sugen på att göra en variant av britternas carrot & coriander-soup som man ofta kan köpa på tetrapak eller i lösvikt på ekobutiker.
Jag är egentligen mer en kött och potatisperson men alla andra tjatar ju om alla goda soppor som ska ätas hit och dit under hösten så jag tänkte att kan de så kan jag.
Jag är också en bakåtsträvare när det gäller att mixa soppor, har tänkt mig att de blir tunna, vattniga och omättande. Här provade jag att mixa och det var helt fantastiskt. En kollega sa att smakerna exploderar när man mixar sin soppa.
Jag fräste lök och sedan slantad morot samt dylik potatis. Hade i tomat och stjälkselleri och lät det mjukna något. Tillsatte linser, rörde om och slog sedan på passerade tomater och något senare buljong. Lät detta koka 15 minuter ungefär och tillsatte då havregrädde och färsk koriander. Kokade upp och mixade sedan rubbet, smakade av med salt och peppar, hällde upp på tallrik och garnerade med mer koriander och ett skönt bröd. Glöm inte att röra rätt ofta eftersom linserna gärna vill brännas vid annars.
Som jag sa så lagar jag aldrig soppa och därför kan jag säga att detta är den godaste soppa jag nånsin lagat. Enormt kittlande för smaklökarna och mättande var den också. Billig.
Den som inte gillar koriander då? Jo, ha i skal och saft från ½ apelsin istället. Eller ha i 2 msk riven ingefära. Eller något annat gott.
Recept för en riktigt stor soppa
5 morötter, slantade
1 gul lök, skivad
2 potatisar, i bitar
ca ½ stjälkselleri eller lite mindre i små bitar
2 tomater, hackade
3 dl röda linser
3 dl passerade tomater
2 dl vegetabilisk grädde
1 buljongtärning
1 kruka färsk koriander
Salt och peppar
Vatten att koka klart i
Jo, svaret på den lilla gåtan är såklart att antingen är man väldigt engagerad och positivt inställd till fenomenet eller så känner man religiös avsky inför det.
Tack! BG är i form igen. Jag förlåter allt.
Soppan påminner lite om en soppvariant som jag åt väldigt ofta förra hösten och vintern. Den brukade bestå av morötter, blomkål, röda linser och lite smältost för krämighetens skull. Allt mixades, och serverades sedan med bröd (och gärna en klick grynost (keso). Billigt, gott och mättande!
Påminner mig lite om den här sekten: http://www.ihatecilantro.com/
Personligen diggar jag koriander. Soppan ser mums ut.
låter gott!!
Min erfarenhet av engelsk carrot- & coriandersoup är att de använder malen koriander snarare än färsk… fast det är nog gott med vilket som, love koriander!