Dumplings, en delikat variant på deg med kött i. Det finns olika varianter på förslutningssätt och man kan vika dem lite hur man vill. Att vika dem så vackert som köpe-dumplings gav jag upp på första försöket och körde den lite enklare, att helt enkelt knipa och snurra lite.
Här är en god röra med shiitake, rödlök och tranbär.
Såserna och dipparna är viktiga till dina dumplings. Här är rostad sesam och hoi sin.
Sesamdipp
3 msk sesamolja
1.5 msk ljus sojasås
2 msk rostade sesamfrön
Jag köpte färdig deg på min lokala asienlivs, det känns väldigt överkurs att stå och kavla egen. Sen fyller man helt enkelt dumplingsen med det man är sugen på. Svamp, tofu, lök, örter, ris, färs osv osv.
Ånga i 8-12 minuter. De ska vara på gränsen till helt transparenta.
Shiitake och tranbärsdumplings
8 torkade shiitakesvampar, blötlagda
1 liten rödlök, finhackad
1 dl tranbärsjuice
god buljong, ca 2 dl.
sojasås
Blötlägg svamparna i ett bra tag. Skär ev bort fötterna och hacka sedan dem i mindre bitar.
Fräs rödlök i lite olja och sen även svampen. När det mjuknat något, krydda med sojasås och slå sedan på tranbärsjuice och 1 dl buljong. Låt stå och puttra och slå eventuellt på mer buljong. Låt kallna.
Ta en liten matsked av röran och lägg i dumpling-skinnen. Knyt eller knip ihop på det vis du behagar. Ånga i bambukorg i ca 10 minuter.
Text Björn
Foto Hanna
Varför skulle det vara överkurs att göra egen deg? Visst, det tar ett tag, men det är ju inte svårt.
Allra godast är förresten att steka de dumplings som är kvar dagen efter!
Ååå vad gott det låter! Men vart får man tag i en ”bastukorg” att ånga i? Går dom att ånga i en typ Phillips Ångkokare också?
Andrea: Det kändes bara väldigt jobbigt att kavla 30 små runda cirklar. Kände inte att jag hade råd att misslyckas och det är ju väldigt billigt att köpa.
Linda: Jag har skrivit fel! Bambukorgar menar jag ju och de finns på asienlivs!
Å spännande fyllning! Ska absolut provas här hemma.