Som vegan märker man snabbt att vegetabilier inte bara är mer skonsamma för miljön utan också för den egna plånboken. Men det finns ingenting som inte kan bli bättre, så här kommer några spartips för dig med tight matbudget.
Skippa halvfabrikaten
Det finns ingen anledning att köpa processad mat när vi inte måste. Förutom att vi slipper släpa runt på en massa vatten och onödiga tillsatser genom att köpa riktiga råvaror och göra jobbet själva sparar vi stora pengar.
Exempelvis håller torkade kikärtor i flera år i skafferiet och kostar en bråkdel jämfört med konserverade. Visst, man måste blötlägga och koka dem, men den som inte orkar det orkar väl knappt tugga!
Handla där det är billigt
Den som säger att alla matbutiker är ungefär lika dyra gör det antagligen bara för att slippa ta sig till en affär längre bort. För det är skillnad. En del butiker är genomgående billigare, andra är billiga på vissa produkter. Ta för vana att jämföra de matvaror du köper ofta. Det kan löna sig att besöka en särskilt affär för att bunkra upp ett lager av en enda vara.
Ett annat sätt att hålla nere priserna är att skippa detaljistledet och handla direkt från bönder. Dels har många bondgårdar gårdsförsäljning, dels finns Bondens egen Marknad och liknande projekt där ni kan mötas på halva vägen.
Handla när det är billigt
Extrapriser går att hitta när som helst, men frukt och grönt varierar i tillgång olika tider på året. Genom att handla efter säsong sparar du mycket pengar. Dessutom sparar du på miljön eftersom det kostar på att skicka mat runt jorden bara för att vi ska kunna handla precis allting nästan jämt. Oftast är maten dessutom godast just när den är som billigast.
Odla själv
Den billigaste maten är ändå den man producerar alldeles själv. Har du ingen egen trädgård att odla i kanske du kan låna en liten täppa i någon annans. Fast det behövs inte ens en trädgård, många grönsaker fungerar i en blomlåda eller hink på balkongen. Har du inte ens det kan du odla kryddor och en del mindre grödor inomhus i kruka.
Förutom att du sparar pengar på att göra det själv blir det i regel både nyttigare och godare. Dessutom vet du i ännu högre grad än om du handlar direkt från bonden varifrån maten kommer. Och transportkostnaderna hamnar på noll när du kan skörda din mat rätt ner i kastrullen. Mer om budgetodling kan du läsa hos låneförmedlaren Consector, som försöker hjälpa dig till maximal avkastning även i denna del av hushållsekonomin.
Detta inlägg är ett samarbete med Consector.