När mitt sug efter att baka vörtbröd satte in började jag läsa på internet om vört och hur man får tag på det i flytande form. Det låter så himla mysigt att gå till ett bageri med medtagen flaska och be att få köpa flytande vört.
(Här finns en lång tråd om var man kan köpa vört på olika ställen i vårt avlånga land). Men eftersom jag ville baka på momangen fick det bli torr vörtmix på påse och resultatet blev alldeles utmärkt.
Då skållat börd är min specialitet bakade jag även mina vörtbröd enligt denna modell. Jag gjorde ett tungt med grovt rågmjöl och porter och ett lite lättare med graham och svagdricka och lät degen jäsa riktigt länge för att den mustiga smaken verkligen skulle komma till sin rätt.
Skållning (görs 12-24h i förväg)
3 dl krossad råg eller korn
1 dl linfrö
3 dl kokande vatten
Lägg rågkrosset och frön i en bunke och slå över det heta vattnet, rör om, täck med plastfolie och låt stå framme i rumstemperatur.
Själva baket
25 g margarin
3 dl porter/svagdricka/julmust/julöl
10 g jäst
1 dl mörk brödsirap
1 påse vörtmix
1 dl russin
ca 10 dl mjöl (Blanda som du tycker känns bra till denna omgång tog jag 50/50 av grovt och ljust.
Smält margarinet, smula jästen i en bunke och rör ut det med lite av vätskan. Tillsätt resten av vätskan, det skållade, vört, sirap, russin och det mesta av mjölet eller ev mer om det verkar behövas. Degen ska vara fast och mår bra av att arbetas kraftigt antingen för hand eller i maskin. Täck med duk och låt degen jäsa i 3-4 h (har du ont om tid så öka mängden jäst och jäs lite kortare tid). Tag sedan upp degen och knåda lätt innan du bakar ut den antingen som två limpor eller i formar. Lägg på plåt och jäs täckta i ytterligare 1-2 h. Grädda på 200 grader långt ner i ugnen i ca 30 min. Låt svalna på galler under duk.
Vackert och säkert mycket gott!!
Bröd är så ursprungligt på något sätt.
Minns när min farmor skulle lära mig baka, i hennes lilla kök på Kulladal, och på frågan om hur mycket mjöl jag skulle ta, svarde hon; det känner du! Min frustration och mitt envisande, men hur många deciliter?
Ler vid minnet.
Nu har jag själv svårt att svar på den frågan och tycker det bästa med bakandet är just att ta vad jag har i skåpen, få jobba med mina händer och inte minst, ett snabbt och dessutom användbart och ofta, nyttigt resultat.
Superfint bröd! Jag gillar verkligen vörtbröd, ska bli kul att testa ett nytt recept.