Korea var i mina ögon det hetaste matlandet under 2012, även om det här nere i Malmö inte direkt vimlar av restauranger (bara en) som serverar den typen av mat. Tur då att käket är förhållandevis lättlagat, och att en välsorterad asienlivs ofta kan hjälpa dig med att hitta råvarorna.
Hur smakar det då? Jag skulle vilja säga att köket är ganska basiskt och dovt i sina grundsmaker. Hetta och fräschör hittar man ofta i sidorätterna. Sötma och syra, mest sötma, är populära smaker att ha i dipsåser och tillbehör.
Kimchi är Koreas nationalrätt, det är mjölksyrad kål eller andra grönsaker som kryddas med koreansk röd peppar, kodjokaro. Kryddigt så det nästan svider i halsen, men ändå uppfriskande. Kodjokaro fungerar också utmärkt att ha i ”vanlig” mat som man vill sätta en kul touch på. Kimchi är ganska enkelt att göra själv, googla. Annars finns det att köpa vakuumförpackat på asienlivs.
Varning! Trevliga mjölksyrningsföretaget Tistelvind saluför något som de kallar för kimchi, men det är det inte. Det är bara surkål med lite chilipeppar i. Har du smakat riktigt kimchi så förstår du
En annan populär krydda är chilipastan kodjochang, det är fermenterad chilipasta som smakar väldigt mycket, och väldigt speciellt men gott!
Det används också mycket sesamolja i Korea, i marinad eller dipsås är det ofta en av huvudingredienserna.
Koreanska dumplings heter mandu i Korea. De fylls med allt möjligt, svamp eller fläskkött är vanligt. Till mina mandus har jag gjort en färsröra med kinesisk vitlök, lite svamp och kodjochang. Jag ångkokade dem och sen stekte vi dem hastigt.
När du ska ångkoka i sån här bambukorg som ses på bilden ovan, så är det inte helt dumt att lägga ett smörgåspapper med lite ”ånghål” i botten, annars fastnar det lilla knytet och går sönder.
Det tar ett tag att hitta den rätt dumplingsknycken, men när du lärt dig går det snabbt och är inte svårt. För att den ska hålla ihop ska man knåda i toppen, samtidigt som man viker ett omlottmönster. Ovan ses mandun efter att den stekts.
En mild och god rätt på en sådan här buffé är squashpannkakan, Hobak Jeon. Det är inget konstigare än en pannkakssmet där man river ner squash.
Självklart gjorde vi också bulgogi, eller eldkött som det heter på svenska. Och det är inte pga den heta smaken som det heter så, det är för att den ska tillagas så rödglödgat som det bara går. Om du inte har en vedeldad spis hemma i köket så går en stekpanna bra. Eller, om du har stenblock som du brukar bara bröd på så kan du köra eldköttet på den.
Bulgogin är trevlig att servera i salladsblad och doppa i någon god sås.
Hoppas att detta kunnat inspirera dig något, lycka till!
Koreansk middag

Här är några av de recept som vi lagade på den koreanska middagen.
Ingredienser:
- Socker - 3 msk
- Sojasås - 5 msk
- Sesamolja - 2 msk
- Vårlök - 5 msk, finhackad
- Vitlök - 1 klyfta, finhackad
- Peppar -
- Vitt vin - 2 msk
- Dippsås
- Sojasås - 2 msk
- Sesamolja - 1 tsk
- Ättiksprit 12% - 1 msk
- Socker - 1 msk
- Koreansk chilipeppar, Kodjokaro - 1-2 tsk
- Vitlök - 1 klyfta, finhackad
- Salladslök - 1-2 msk finhackad
- Koreansk dumplingsfyllning
- Tofu - 250 gram, smulad
- Svamp - 5-6 stycken, shiitake men champinjoner duger, grovt hackade och frästa
- Gul lök - 1/2 finhackad och fräst
- Kinesisk vitlök - 1-2 msk finhackad
- Kodjochang, Koreansk chilipasta - 2 msk
- Sojasås - 3-4 msk
Instruktioner:
Blanda ingredienserna till det recept du valt att tillaga.
Tack för den här grundkursen i koreanskt! Jag som är en sån newbie på all asiatisk mat är verkligen i behov av den här sortens förklaringar. Och allt låter väldigt gott. Men jag hade gärna velat veta mer om vad Eldkött är för något, för jag antar att ni inte gör det med riktigt kött ; )
Älskar verkligen koreanskt, ett av favoritköken! Det jobbiga är ju just bristen på restauranger och annan konkret inspiration utanför kokböcker och liknande. Antar att ni sett kokböckerna Fem asiatiska kök av Yukiko Duke och Koreansk mat av Byung-Hi Lim och Byung-Soon Lim – bland de bästa kokböcker jag har!
En sak som återstår att testa är dock ormbunke. En av de få hälsovådliga veganingredienserna i Korea om jag förstått rätt 😀
Naaaaam! Känner att det börjar bli dags för Koreabuffé snart.
Spännande med koreansk mat! 🙂 Har du varit där också? Isåfall, hur var utbudet med veg.mat där? Vet av erfarenhet av ex. Kina att det var lite struligt att få rätt..
Vi har inte varit där men några nära vänner har varit där för att studera en termin, och då studerades även köket.
Tack för bra kokbokstips, har läst den som är gjord i samarbete med restaurang Arirang i Stockholm men den andra känner jag inte till.
Ormbunke låter väldigt spännande!
Hej, kul att du gillar Paula.
Vi använde vegetarisk biff, samma sort som används och finns att köpa på Vegegården eller Ica på Södra Förstadsgatan i Malmö.
När ormbunkarna börjar titta fram under snön och grönskar skall jag höra av mig. Vi har ett par olika sorter.
Hej, jag förstår inte det där med eldköttet, vad är det för ”material” i den maten?
Sedan undrar jag var ni fått tag på de jättefina runda dumplingsdegen?
Allt ser så gott ut!!
Alissa: Hej, det är sojakött som vi köpt på vegegården i Malmö. De importerar under eget märke och köttet finns även på asiatiska butiker i Malmö samt Ica på Södra Förstadsgatan.
Man kokar det i 2-3 minuter och pressar sedan med lätthet ut vätskan.
Dumplingsdegen köper man också den på asiatiska butiker. Finns säkert på väldigt välsorterade vanliga butiker också. En gissning är att Blue Dragon kommer att ha det i sitt sortiment inom 1-2 år.
ooh. koreanskt! låter helt supergott! fin blogg du har!!
nu står de lite still i min hjärna, vilken är den koreanska restaurangen i malmö?
fin blogg NI har såklart! 🙂
Hej Emma! Tack för jättefina ord, vi försöker hitta tid till att fortsätta blogga men det går inte alltid. Jag tänker på Scania som ligger på Bergsgatan, de har koreanskmexikansk mat!
Pingback: Vegetarisk och vegansk inspiration! | Two Green Spirits
ÅH allt ser riktigt gott ut:D
Kul att höra Madelene, enkelt att tillaga är det också. Och kryddigt!
Hej
Härligt, tack för tips. Dubbel Dubbel på Simrishamnsgatan är väl Koreanskt?
Hej! Nej det är ett kinesiskt kök, Dim Sum.
Sen använder de kanske vissa kryddor som mer traditionellt är koreanska.