Var på Ronnebygatans ekologiska livs idag och hittade dessa vackra, obesprutade brytbönor. Den naturligt gröna färgen med stänk av brunt blev snäppet vackrare när bönorna mötte kokande vatten och därefter en spartansk men ack så välsmakande och för den delen doftande vinägrett. Vinägrett med krossad vitlök och svart peppar.
Snoppa bönorna och släng dem i kokande vatten några minuter. Låt dem ligga och dra ett tag i marinaden och servera dem ljumna.
I veckan får jag besök av min gamla parhäst Maria. Vi ska baka bröd. Förhoppningsvis har hon många fina tips och tekniker som hon vill dela med sig av. Har fantiserat om luftiga hamburgerbröd, dinkelbröd och mest av allt ett billigt och lättbakt grovbröd som man kan fylla frysen med. Har du som läser något tips så dela med dig i en kommentar!
Eftersom jag aldrig bakar tänkte jag anlita en skunk-kändis som jag tänkte skulle få ha en småkaks-workshop med mig nästa vecka. Har redan börjat fundera på huruvida mint passar bra ihop med smält vegansk vit choklad från aphuset, eller om jordnötssmör och chili kan funka som fílling. Just den senare kombon blir kanske lite väl thai men några riktigt skruvade smaker ska vi nog kunna få till!
Recept för två:
2 nävar brytbönor, hastigt kokta
2 delar olja
1 del vinäger, ev. mer.
2 vitlöksklyftor, pressade eller krossade
Rejält med mald peppar
Salt
Har ny kamera förresten, hoppas det märks skillnad på mina bilder.
Andra bloggar om: brytbönor, vinägrett, ekolivs, astrid och aporna, baka, bröd
Gott med fler hästar i stan! Nu syns förresten mina inkommande länkar också 🙂
åh, småkakor! vad gott. jag köpte cit choklad på vegomässan, men jag vet inte vad som hände, men jag hade inte med mig den upp när jag åkte hem iallafall. jag önskar jag vore ledig någon gång så jag kunde ta mig till sthlm och köpa ny!
Ja – gör ngt med dinkel! Jag gjorde dinkelmuffins häromdan, blev jättegott. Tänkte egentligen bara säga att jag är så himla avundsjuk, det verkar finnas så många bra eko/vego-mataffärer i Malmö.
Och fin bild. Urfin.