Köpte ett snordyrt jordnötssmör häromdagen. Inga tillsatser, bara jordnötter och havssalt.
Borde man då inte kunna göra ett eget exakt lika gott smör själv?
Jag menar jag skulle ju inte gå och köpa ”Kikärtsröra utan tillsatser – bara kikärtor och salt!”.
Verkligen inte.
Letar också efter billigaste priset på orostade, osaltade cashewnötter. Har hittar för 109 kr/kg än så länge.
Nu ska jag köpa orostade jordnötter och börja experimentera. Hur gör du jordnötssmör?
Kör jättelänge i matberedaren. Efter ett tag tappar man hoppet och tror att det bara blir en massa smulor, men det är bara att fortsätta. Jag vet inte vad som händer fysiskt/kemiskt men efter ett tag så lösgörs oljan på något sätt och det blir plötsligt krämigt istället för smuligt.
Sök på jordnötsmör..finns recept på ”matlust I Fokus”
Såhär gör vi jordnötssmör:
http://undergroundcooking.blogspot.com/2010/07/jordnotssmor.html
Jag köper billiga salta jordnötter, sen sköljer jag av dem i en sil så lite salt försvinner (de blir läskigt kletiga). Sen är det till att hacka, mixa och hälla på olja (lite i taget).
Det behövs inte socker eller olja, godaste jordnötssmöret gör man genom att bara mixa jordnötter. Ta upp några sönderslagna bitar ur mixern innan de blir smör om du vill ha det crunchy. puss
Jag gjorde en dundergo jordnötssmör-historia utav det jag hade hemma.
Saltade jordnötter
Kikärtor
hade lite tahini i också om jag inte minns fel
och olja (vilken man gillar mest, solros hade jag)
Smaka av se vad mer som önskar av en viss produkt.
Jag gjorde ett otroligt gott, och fruktansvärt ohälsosamt jordnötssmör i somras.
Det fanns 1-kilospåsar med rostade, saltade jordnötter på Netto för 25 kronor, så jag slog till och gick loss med handmixarna. (Har två handmixrar med lite olika kvaliteter. De har fått stå ut med mycket i sin dar…) på bara nötterna. Inget skölja, inget krydda – bara mixade.
Efter lite pill med att få loss färdigmixade nötter ur mixer-kniven blev det ett helt sinnessjukt crunchy jordnötssmör. Sött, salt, knaprigt och lent.
Jag använde det bland annat som bas till en jornötskola som jag smetade över en chokladkaka.
Det är mitt bästa tips.
Jag köper aldrig jordnötssmör nuförtiden. Det blir ungefär tusen gånger billigare att göra det själv, och inte är det svårt heller. Mixa nötter i matberedare ett par minuter, höfta i lite rapsolja och margarin för bra konsistens och i med nån sked socker. Det behöver inte vara mycket socker, men det gör gott för smaken. Efter att ha stått kallt i kylen blir jordnötssmöret fastare, så gör det lite lösare än du vill ha det.