Jag känner mig lika lycklig varje gång jag fyller en flaska med nygjord len välsmakande mandelmjölk. Lite rik känner jag mig också eftersom den godaste mandelmjölken i butik kostar nästan 50 kr/liter och den hemmagjorda bara en tiondel av det.
Blötlagda mandlar blir mjuka och det går att mixa den med en vanlig mixerstav. Det enda specialtillbehör som behövs är någon form av sil. Vi använder en silduk, en sån man också använder när man kokar saft t ex. Om man inte har en sån kan man testa att sila genom en tunn kökshandduk, en bit nylonstrumpa ett flergångskaffefilter eller något annat påhittigt. Mjölken är god naturell men vi brukar smaksätta med några droppar agave och lite salt. Det går också bra att blötlägga en eller två dadlar tillsammans med mandlarna och mixa med om man vill ha lite sötare mjölk.
Av mandelpulpan som blir över när man har silat bort mjölken kan man göra en mängd olika saker. Sista veckorna har jag använt den till att baka mandelkek, i pajdeg och torkat och gjort eget mandelmjöl. Nästa gång jag har gjort mjölk ska jag testa att göra mandelfudge -Återkommer om det!
Mandelmjölk
1,5 dl mandlar
1 liter vatten
ev sötning, agavesirap, stevia eller dadel
ev lite salt
Blötlägg mandlarna över natten. Skölj av dem och mixa med lite av vattnet tills det bildas en gröt. Tillsätt resten av vattnet och fortsätt mixa en stund. Sila mjölken i ett saftfilter eller liknande och krama ur mandelpulpan så mycket som möjligt. Smaksätt och häll upp mjölken på en ren flaska och förvara i kylen. Den håller sig ett par dagar.
Ja just nu är mandelmjölken verkligen min favoritmjölk. Lika god till gröten på morgonen som i kaffet och till smoothies och i matlagning. Och när jag gör den själv känner jag verkligen att jag kan frossa av den, det är lyxigt! Så ut i köket och blötlägg en näve mandlar så du har en flaska klar till frukosten imorgon!
Text & bild: Hanna
Fabulous! Sånt här e riktigt kul 🙂 … och gott.
Måste man ta bort skalet? Jag vill gärna prova det här.
Hej! Nej man behöver inte ta bort skalet, det mixas sönder och silas bort. Lycka till!
Tack Hanna! 🙂
Ja det är ingen liten peng man sparar på att göra den själv!! Mandelmjölk är också väldigt gott att göra varm choklad på 🙂
Tusen tack för receptet! Den är jätte god 😀 Har gjort det 2 gånger 🙂
Hej!
Min mandelmjölk blev skummig. Kanske för mycket vatten?
Hej, jag tänkte fråga om man måste förvara den i en flaska eller om det går bra med en tillbringare av glas istället? Den har inget tättslutande lock utan ett sådant av plast som man bara trycker dit men om man dricker upp mjölken snabbt kanske?
Ja bara du är snabb så är det nog lugnt, men ta plastfolie på toppen så det inte tar smak av kylen.
Hej! Jag har problem med att mjölken skiljer sig bara efter typ 2 dagar, är detta vanligt? Har den faktiskt så kort hållbarhetstid? Känns lite jobbigt att laga ny varannan dag, då man inte ens har druckit upp den gamla.
Med vänlig hälsning,
Tone
Tone: Hej, så tråkigt att höra! Det enda vi kan komma på är att göra mindre satser, eller att vara ännu mer hygienisk med flaskorna, försluta dem väl och kanske ha det lite kallare i kylen.