För oss som valt den veganska livsstilen finns det ett gigantisk utbud av varor från växtriket. Många som är veganer är också väldigt miljömedvetna och vill leva ett liv som värnar om djur och natur, och inte minst ett hälsosamt sådant. Vad kan vara mer hälsosamt och miljövänligt än att producera sin egen mat? Låt inte petitesser som den svenska vintern stoppa dig, det finns gott om grödor som du kan odla inomhus!
Rädisor
En mumsig liten rotfrukt som är enkel att odla. Den kräver inte mer än en fyra liters kruka och lagom med vatten. Fördelen är att rädisor växer snabbt, det tar inte lång tid innan du kan börja skörda. En del sorter kan du skörda redan efter tre veckor så det gäller att fylla på krukan med fler frön allteftersom du äter upp de spröda knölarna. Impecta har en variant som heter ”Easter Egg”, vilket ger dig färgglada rädisor i purpur, rött, gult och vitt.
Potatis
En livräddare när du inte har gröna fingrar! Potatis är otroligt lättodlad och ställer väldigt få krav på jord och vatten. Den räddade många svenskar förr i tiden när skörden av mer krävande grönsaker uteblev, då fanns det fortfarande potatis i jorden.
Du kan odla potatis i en IKEA-påse om du vill, den är enkel att flytta på och stor nog för två-tre plantor. Det finns mycket information om hur du odlar potatis som bäst, men egentligen behöver du bara håll koll så den inte torkar ut och komma ihåg att kupa jorden några gånger under växtsäsongen.
Champinjoner
Svamp innehåller många nyttiga ämnen som kroppen behöver men kostar en del att köpa. Istället kan du odla exempelvis champinjoner i hemmet. Den här odlingen kan du placera i det mörkaste hörnet eller i garderoben, svampar växer som bäst i mörker. Svampen behöver 2-3 veckor på sig innan du kan börja skörda. Du får flera skördar men mängden minskar för varje gång.
Detta inlägg är ett samarbete mellan Vegankrubb och Impecta.