I Malmö är falafeln kung. Den går inte att undgå, speciellt inte när man rör sig kring Möllan där den ligger i varje hörn och pockar på din uppmärksamhet. Falafeln erbjuder mest mättnad per krona vilket gör att den ingår i vanliga familjers vardagsrätter tillsammans med spagetti och köttfärssås och pannkakor. Falafelmakarna i Malmö är också den yrkeskår som kommit längst vad gäller vegankunskap. Säger man: en vegan falafel, tack får man nästan alltid rätt grejer i sin rulle. Är man en riktigt snäll vegan så brukar de bjuda på hummus.
En traditionsenlig falafelrulle/pita innehåller egentligen väldigt få ingredienser. På hemmaplan börjar jag tamejfan gråta om jag inte får saltgurka och persilja till min falafel.
Däremot, när jag käkade 25-öresfalafel i Aswan, Egypten innehöll den endast falafel, tomat, persilja och tahinisås. Den Egyptiska falafeln är baserad på Favabönor som ger den dess vackra gröna färg, konsistensen är också något saftigare enligt mig. Att det inte går att hitta mer solmogna och juicy tomater än i Egypten (nåja…) och att brödet var helt nybakat gjorde inte saken sämre.
Det här receptet blir 25-30 kikärtspuckar.
300 gr torkade och sedan blötlagda kikärtor
3 morötter, fint rivna
3 scharlottenlökar, finhackade
3 vitlöksklyftor
1 näve färsk persilja
1 näve färsk koriander
1 msk tahini
2 msk vatten
1 msk potatismjöl
1 msk mjöl
½ dl falafel krydda, eller spiskummin och krossad koriander
s&p
Extra spiskummin och chili efter behag
Mixa allting tills det är jämnt, ta i lite av vätskan i taget. Forma ovala bollar med hjälp av två matskedar och droppa dem i fritös eller stekpanna med mycket olja. Man ska inte vara rädd för att ha i mycket kryddor; kikärtorna har lite svårt att ta till sig alla goda smaker så ös på bara!
Servera med hummus och tabouleh i något gott bröd.
Läs om vad Underground cooking, Veganvrak och Fatfree vegan säger om falafel, missa inte heller Alltomfalafel.se
Läs även andra bloggares åsikter om vegan, falafel
Hej!
Kikärtorna ska vara blötlagda OCH kokade antar jag, eller?
Tänkte pröva på imorgon.
H
Helena: Hej ledsen för sent svar men för andra som vill testa, kikärtorna ska INTE vara kokta. Det är så man gör genuin falafel 🙂
Pingback: Matt vecka 16 med inköpslista – april 2013 | Magnolia
hej! hur länge behöver kikärtorna ligga i blöt??