Något som både förundrar och förbannar mig i mataffärer är priset på müsli. Allra mest de som matgurus som Paulún och Voltaire har satt sina namn på och jag kommer aldrig att glömma hur besviken jag blev efter att ha lockats/lurats av en fin müsliförpackning och känt att jag lika väl hade kunnat köpa ett paket havregryn.
Så nu gör jag min egen. Hur gott som helst. Hur lätt som helst. Hur värt som helst.
5 dl Havregryn
5 dl Rågflingor
1 dl Hackad mandel
1 dl Linfrö
1 dl Kokosflingor
1 dl Råsocker
2 dl Vatten
5 msk Neutral olja
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Blanda vatten och olja, häll över och använd sedan händerna för att krama in vätskan ordentligt i grynen. Smörj en långpanna med lite fett och rosta müslin i ugnen på 200 grader i 20 minuter. Rör om ungefär var femte minut så att det blir jämt rostat. Detta är ett grundrecept som kan varieras i oändlighet efter vilka nötter och fröer som finns hemma i skåpen. Vill man ha russin eller annan torkad frukt i sin müsli lägger man till det efter rostningen.
Ord och bild av Hanna
Visst är det intressant – vad är det vi söker? Ja, det är säkert väldigt individuellt men ett är säkert den godaste müslin gör vi själva!
Ser bra ut det här. Ska testa men skippar nog sockret.
Johan: Det går alldeles utmärkt att skippa sockret eller testa med alternativ sötning. Provsmaka innan du rostar!
Pingback: Vecka 1: Frukost | Den stora veganutmaningen