Året är 1991, någons faster fyller 50 år och ska ha öppet hus. Det blir öl och vin och – Smörgåstårta!
När jag var yngre gillade jag inte denna gigant bland bjudrätter, men när mina smaklökar mognat och jag började fatta tycke för sältan, det något rökiga blandat med fruktiga smaker så blev det snabbt en favorit. Smörgåstårta innebär mycket vuxna smaker, det är ingen barnlek direkt med all lök, dill och sallad. Som ung bävade jag de gånger det kom fram att festens tårta var fylld med leverpastej och fruktcocktail, men oftast var smörgåstårta lika med fest.
Smörgåstårtan på bilden är den första som jag gjort helt själv. Börjar känna att jag bemästrar fyllningarna ganska bra, nu är det bara själva dekorationen som behöver förbättras. Ibland när jag matfantiserar drömmer jag om att avbilda de fem kontinenterna på toppen av en smörgåstårta, svarta oliver och kaviar får vara hav, gröna oliver, gurka och ruccola får vara land, vackert skurna citronskivor är solen och i Kina avbildar små majskorn gula floden.
Nu ska jag berätta hur jag gjorde!
Enligt mig finns det några grundelement som alltid är desamma i en klassisk smörgåstårta. Det allra viktigaste är majonnäsen!
Man behöver till att börja med en mixer, det allra bästa är en stavmixer. Det ska inte vara en matberedare, men det går bra om det är en ”smoothie-mixer”.
Häll osötad sojamjölk i en bunke/mixerskål. Ha i citronsaft, vinäger, lite senap och salt och vitpeppar. Dra igång mixern och tillsätt olja, gärna raps. Häll inte i all olja på en gång utan tillsätt i sakta mak. Kör på tills det börjar tjockna i bunken.
Det allra festligaste är ju att använda sig av flera olika fyllningar när man gör smörgåstårta, personligen tycker jag att två stycken räcker gott och väl. De måste ju få lite spelrum, eller hur?
Till den första fyllningen mixade jag kapris, äpple och dill, till den andra använde jag soltorkade tomater och purjolök. Båda blev fantastiska!
Fyllningarna kan man experimentera hur mycket man vill med, i en klassisk smörgåstårta skulle jag säga att dill och purjolök är måsten men efter det är himlen gränsen!
Skär bort kanterna och börja varva bröd med fyllning. 4-6 lager bröd är lagom och räkna med att varje person vill ha en bit som är 12 cm i diameter, minst!
På toppen kan man dekorera med lite vad man vill, citron, dill, tång-kaviar, gurka, tomat, vegansk lax, kronärtskocka och oliver funkar alltid, men kör det som du gillar bäst! Det blir riktigt snyggt om man tar överbliven fyllning på kanterna och limmar blandad sallad där. Tårtan blir godast om den får stå i kylen några timmar, så förbered gärna dagen innan du vill bjuda på den!
Recept till sex personer.
Majonnäs som räcker till två fyllningar:
3 dl osötad sojamjölk
5-7 dl naturell olja
1-2 msk senap
1 msk citronjuice
1 msk vinäger
Smak 1, mixa:
2 msk kapris
2 urkärnade äpplen
½ paket frusen dill
Smak 2, mixa:
10 soltorkade tomater
10-15 cm purjolök
ev. lite chilisås.
Dekoration:
1 Burk kronärtkockshjärtan
20 svarta oliver
1 burk vegansk kaviar
½ gurka
1 ask cocktailtomater
1 citron
1 paket ruccola
1 kruka dill
1 Stort vitt formbröd och 2 små grova rågbröd
Om du blivit sugen och bestämmer dig för att göra en smörgåstårta, ta gärna en bild och skicka till mig! Kommentera och berätta gärna hur du gjorde/brukar göra.
Vill också rikta ett tack till Nina som lärde mig grunderna samt majonnäs. Du är grym.
En smörgåstårta som jag Malin gjorde till ett barndop, designen blir bättre och bättre.
Magi i sin renaste form. Knogarna från Gummarp har gjort det igen!
Amore!
åh, snackade om avsaknaden av smörgåstårta senast i helgen. detdär borde jag göra!
tänkte bara berätta att jag flyttat min site till lessrest.com också. hare!
Haha, majs till gula floden i Kina!
Jag har velat göra smörgåstårta jättelänge, men det har aldrig blivit av. Kanske borde jag ta tag i det.
Jag måste bara fråga, ”Vegansk Lax” ? nu är jag nyfiken, vad är det? =) och vars kan man hitta det? Passar på att säga att jag brukar finna mycket inspiration på din site,
Tack för alla möjliga recept och idéer
Jag som hade den äran att få provsmaka din ”premiärtårta” måste bara säga att den var helt underbar! Tog en bit med till jobbet, det väckte många trånande blickar! Men dom har fått receptet nu!
Rekommenderar alla att prova detta, såg väldigt enkelt ut att göra.
Monkan
Hej Kenneth och ni andra.
Vegansk lax är oftast gjort av soja, och det hittar man lättast i asiatiska livsmedelsbutiker. I malmö finns det i samtliga asiatiska butiker som ligger vid möllevångstorget. I göteborg finns det på liknande butiker, bland annat finns det en butik som ligger bredvid vegetariska restaurangen zucchini som saluför vegansk lax. Brukar vara rätt dyrt men är grymt gott.
Kul att du gillar bloggen!
oh björn! smörgåstårta är det bästa i universum! brukar göra en vegetarisk med alla dom vanliga grejerna på men med tartex istälet för leverpastej, typ tartex på 1:a lagret med hackad inlagd gurka, kantarellost o lite svettig brukfrukt på våning 2 och ost o majonäs på sista. på kanterna brukar jag sätta fast sallad med hjälp av tandpetare och vindruvor, väldigt oldschool. sen ägg o tomater o gurka på toppen. inte veganskt men jävligt whitetrash gott med typ 20 olika smaker på en macka.
Hejsan Björn! Varför bjöd du inte ut mig för att smaka?? 😛 Aja, skulle i alla fall informera om att går du in på Google.se och söker på ”Konsumentguide mat” så kommer Vegankrubb högst på listan!!! Vad är det om inte ett bevis på att Vegankrubb är den bästa Veganmat sidan på internet?? 🙂
Det verkar som vegetarianer är lite intelligentare:
Vegetarianer är intelligentare
Vilken kanske är kul att känna till.
Kanske något att börja diskussionen med ev. köttätare med.
– Nu vet ju jag att jag behöver förklara väldigt tydligt för dig eftersom vi vegetarianer är intelligentare, men om du försöker hänga med och ropar till när du inte begriper…
Hans: Ja det låter inte helt otroligt, empati och intelligens är två ganska närbesläktade egenskaper om du frågar mig.
hej. hade för mig att man skulle hälla i vinägern medan man mixade, inte oljan, och konsistensen blev aldrig mer än sojagrädde-aktig. oh well.
sofie: vilket sätt var det som inte funkade? det blir en hel del olja innan det tjocknat om man säger så… 🙂
Vill ha kontakt med något ställe som kan göra vegan smörgåstårtor i Göteborg Behöver detta till helgen!
MVG Eva
Pingback: Vegankrubb « VeggieToppen’s Blogg
Vegan lax smakar helt ok faktiskt, har gjort ett par tårtar med sojabaserade ”fisk”. Tack för receptet!
Har nu gjort denna smörgåstårta (även gjort ”lox” och haft ovanpå några gånger och den är alltid en total succe, älskar den och alla vill alltid ha recept 🙂
Denna ”lox” är alltså gjord på morot, inte soja!