Min kära Ellen fyllde år under måndagen och jag ville gärna baka en tårta till hennes ära.
Jag hade hört av min vän Maria S om Operatårtan. Enligt henne består den av sockerkaksbotten i 3 lager. Första fyllningen är chokladmoussé, andra lagret är vit chokladmoussé och sista lagret är vispgrädde. Därefter täcker man över hela härligheten med ett vitt marsipantäcke och river/pudrar choklad över. Kollar man runt lite på nätet märker man snart att tårtan antagligen är uppfunnen på Operakällaren i Stockholm.
Låter ganska smarrigt inte sant? Den som vet mer får gärna kommentera in sina spaningar här på krubbet!
Jag trodde att det skulle bli svårt att få tag på ett vitt marsipantäcke sådär lite spontant så jag försökte inte ens. Dessutom gillar jag inte att följa recept slaviskt utan provar hellre egna vägar. I undre lagret ville jag ha en mörk och fyllig chokladmoussé och i det övre en riktigt krämig vit chokladmoussé och därefter tänkte jag improvisera resten.
Ok, lets get down to business – Operett-tårtan uppfanns på Möllan!
Ok. Jag smälte margarin, rörde ihop alla torra ingredienser och vispade sedan samman det till en fin gul smet. Hällde i en bröad och smörad form med avtagbar botten. Lät sedan den stå inne på 200 grader i nästan 40 minuter. Därefter ut för att vila på balkongen lite.
Jag hade köpt 4 paket Vispi från GoGreen, 1 vit rischoklad och 1 mörkt choklad. Smälte chokladen och rörde sen ner den i havregrädden. Jag vispade inte grädden men lät mousserna stå kallt i väntan på sin kompanjon.
Jag skar botten på mitten så det blev två lika stora ”lock”. Sedan krämade jag på mörk chokladmoussé på undre botten. På med övre botten och där smörade jag på den vita moussén. Därefter lade jag lugnt och fint på det rosa marsipantäcket.
Stod och beundrade verket en aning och sen pimpades tårtan. Med florsocker och citronmeliss samt en ros som undertecknad tillverkat helt själv.
Själva bottnen var snott av Vraket men jag körde ändå lite eget stuk som funkade bra.
Ett ganska viktigt tips är att se till att botten och moussén är kalla när de möts. Att tårtan får vistas svalt och inte serveras i närheten av en spis är också crucial för att den inte ska smälta ihop. Inte för att jag hade det problemet men man vet aldrig.
Jag vet inte om det räknas som moussé när man blandar grädde med något gott t.ex. choklad eller någon sylt eller oboy eller liknande men det skiter jag i. Experimentera gärna med proportionerna för att få riktigt bra smak. T.ex. skulle jag gärna använt än lite mer mörk choklad och gärna en lite mörkare och bittrare för att verkligen få smakskillnader i tårtan.
Botten som går att dela i 3 delar om man är riktigt flink. Annars 2 delar
100-125 g mjölkfritt margarin
8 dl vetemjöl
2 dl sojamjöl
6 dl socker
6 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker
5 dl vatten
Den skarpsynte förstår att jag gjorde min egen variant av Vraket eftersom jag inte hade någon sojamjölk. Originalet finns på länken här ovan
Mörk chokladmoussé
1.5 paket vispi från Gogreen
1 mörkt bittert choklad
Vit chokladmoussé
1.5 paket vispi från Gogreen
1 rismjölkschoklad
1 rosa marsipantäcke
Florsocker
Citronmeliss
Tack till Maria S för inspiration, tack till Maria J för handräckning och hjälp med pimpning.
Gulp, iahh! Så gottigt tjusig den ser ut! Hoppas Ellen blev glad. Annars borde hon få spö.
Ambitiöst. Coolt.
Veganska gräddfilschips i all ära, men när jag ser den där tårtan börjar det vattnas så förbaskat i munnen på mig att det är en ynklig tröst att jag kan ta med mig den sista chipspåsen i sängen. 🙁
MUMS!!!! Hoppas att Ellen blev glad och kände sig hedrad utav denna fina skapelse! Kanonfin!! Du vet väl att jag snart fyller?! hmm…
P o K
Jag vill också fylla år snart!
den här tårtan verkar ju helt fantastiskt smaskig! den måste jag allt prova någon gång! 🙂
ellen uppskattade väldeliga
Yo! Jag gjorde en operatårta i november (som samboende med Maria S så var det på den vägen ryktet spreds=) Jag kan tipsa att till exempel Wahlqvists konditori i Kristianstad för en billig peng snor ihop det fetaste finaste skinande vita vegan marcipanlocket till just din operatårta – säkert fler kondis som gör om man frågar! Heja operatårtan!
ja vill fylla år ja fyller snart år 10 år