Mat på sommaren kan vara lite knepigt. Ofta har man inte lust att stå och laga mat när solen gassar utomhus, men inte alltid har man heller tid att styra upp jordens grillfest till lunch. När jag var liten fanns det vissa rätter som man bara åt på vissa årstider. Potatismos gick t.ex. inte att äta på sommaren och tacos var inte heller välkommen under de månader när vattnet är tillräckligt varmt för att bada i.
Gazpacho och grekisk sallad i all ära, jag föredrar lagad mat oavsett årstid även om jag oftast väljer bort brunsåsen och de indiska grytorna när det är sommar.
Pasta i vuxen ruccola-pesto med chili och sesam-friterad tofu.
Pasta till 4 personer
2 rejäla nävar ruccola
3 dl mandel
1 vitlöksklyfta
citronsaft
olivolja
salt och peppar
500 gram fast tofu
1 chilifrukt, fint hackad
3 msk sesamolja
neutral olja
salt och peppar
Tärna tofun och marinera den med chili, sesam och lite olja. Salta och peppra.
Stek tofun i rikligt med olja, se till att alla sidor får stekyta för att få en underbart ”knackig” yta på tofun
Mixa mandel och vitlök i några sekunder och ha sedan i ruccola. Slå på citron och olivolja och mixa till peston är hyfsat slät.
Rör ihop med nykokt pasta.
Servera gärna med groddar och ät på balkongen.
Receptet är tidigare publicerat i Malmö Fria
Ville bara bjuda in till min nya matblogg, Den Rockande Kocken… http://blog.godaremat.se/ Ha en bra dag…
skojaru eller? tacos är ju bästa sommarmaten!!