Min lär-dig-själv kurs i bakning går framåt. Mycket tack vare Maria som demolerade föreställningen och super-klyschan ”Bakning är som kemi, det går inte att experimentera”
Visst, det är bra att ha lite riktlinjer vad gäller jäsning och liknande men annars är det bara att kasta sig ut och göra det – även när det gäller bakning.
Detta är iallafall mina dinkelbullar med soltorkad tomat. Dessa äter jag med ENBART smält fett av något slag, exempelvis ett gott margarin eller olivolja. De är ju så goda i sig själv.
Smula ner jäst i fingervarmt vatten (Vanligaste meningen i svenska kokböcker?)
Häll i några matskedar olja, förslagsvis lite från din burk med soltorkade tomater samtidigt som du klipper ner 4-5 soltorkade tomater. Salta även litegrann. Tillsätt dinkel och vetemjöl och knåda litegrann. Låt jäsa ca 25 minuter under en handduk.
Dela degen i 12 bitar och forma till runda godbitar. Låt jäsa lite på en plåt. Pensla sen med någon trevlig olja och strö över lite schyssta frön. Hur länge de ska vara i ugnen har jag ingen aning om, men jag tyckte 15 minuter på typ 200 grader funkade bra.
Det är såna här bullar man får hos släkten tillsammans med en tråkig sallad som består av rismix och burk-sparris. De är med andra ord varken spännande eller originella, men väldigt goda när de är nybakta. Nästa gång jag bakar dem kommer jag öka dinkelmängden för att de ska bli lite mer vardagsaktiga och slippa stämpeln som sommarbuffé-bullar.
10-12 Dinkelbullar med soltorkad tomat:
25 gr jäst
3.5 dl vatten
2-3 msk olja
5 soltorkade tomater
4 dl vetemjöl
4 dl dinkel
salt och ev. oregano eller rosmarin
lät psykiskt gott, ska prova när jag börjar äta bröd igen
Klart att du kan baka! Ibland blir det fel, ibland inte. Gör samma recept flera ggr så blir man riktigt haj på det tillslut! Hejja bagare Björn!
soltorkade tomater inbakat i själva brödet är så jääävla gott! blev bjuden på det för några år sen..(?) fattar inte varför jag inte provat detta själv. på söndag blir d nog JAG som bakar soltorkadetomaterbröd……..
Pröva och dryga ut oljan med lite sojayoghurt – blir kanon!
Oh, detta ska jag prova göra till helgbak och sunday roast såfort jag flyttat. Go Bakning!