För den som vill äta mycket, gott och nyttigt passar den här rätten väldigt bra. Röd quinoa som tillagats med spenat och citron, chipotle-marinerad tofuwok och krämig baba ghanough
Quinoavarianten är enkel och sköter sig själv. Skölj av quinoan och lägg den i en gryta tillsammans med några nävar frusen spenat och några citronskivor. Salta ordentligt och koka i 20 minuter. När quinoa-fröerna vecklats ut, eller ”spruckit” är det klart. Citronen tillför en fräsch touch och en hel del vitaminer. Den går att äta men får en något parfymerad smak av kokningen.
Till woken använde jag mig av champinjoner, röd paprika, purjolök och tofu. Jag skar tofun i mindre bitar och lät dem marineras tillsammans med chipotle-pasta som jag köpt färdigt i butik. Chipotle är chili som torkats och sedan röks. Pastan brukar finnas på mex-hyllan, den torkade varianten finns i mer välsorterade butiker. Chipotlen har många användningsområden och passar särskilt bra i olika sorters grytor där rökig hetta är önskvärd.
Tips: Köp 500 gram tofu, skär i mindre bitar. Gör tre olika marinader och blanda tillsammans med tofun i tre fryspåsar. Tofun är långsam när det gäller att dra åt sig smaker, därför blir det både godare och smidigare att ha färdigmarinerad i kylen.
Baba ghanough är en libanesisk, mycket smakrik röra. Man brukar hitta den bredvid hommos-konserverna, men det är väldigt lätt att göra sin egen variant! Dela 3 auberginer på mitten. Lägg dem med kött-sidan neråt och nagga med en gaffel på skal-sidan. Kör dem i ugnen i ca 40 minuter eller tills de börjar bli mörka/svartna. Gröp ur fruktköttet och mixa tillsammans med vitlök, citron, tahini, lite chili och s&p. Smaken är något rökig och passar kanonbra till grillmat, hemlagad falafeltallrik, eller som dipp till grönsaker. Om du känner att du fastnat i hommos-träsket så måste du prova baba!
P.s. Veg-bloggarna blir fler och fler och bättre och bättre!
Här är några favoriter, både gamla och färska:
http://veganvrak.blogspot.com/
http://brazilianlinda.blogspot.com/
http://www.veganmaten.blogspot.com/
Andra bloggar om: recept, vegan, vegetarian, tofu, quinoa
Kvalitetsmat! Vill man kvalitetssäkra GI-innehållet bör man kontrollera att såsen inte innehåller en massa socker.
För er som bryr er, kollade näringsvärdena på Östasien Livs Hårdtofu. Per 100g: 10g protein, 5g kolhydrater och så gott som inget fett. Man kan leva på det!!!
schysst med baba ghanough har enbart köpt färdig på Ö o B och den var himmla torr ock tråkigt.skall testa detta!
hade!
Om du inte orkar göra baba ghanough själv så finns det att köpa på Palmyra vid Kristianstadsgatan….super god…de gör den själva.
Kostar ca 25 kr /burk
tips…