Det här är enligt mig det ultimata sättet att äta Brysselkål på.
När den rostas tillsammans med olja i ugn blir den så mjuk att den bara smälter i munnen och den karamelliserade löken sötma gifter sig perfekt med den mjälla kålen.
Ett måste på julbordet!
Rostad brysselkål med karameliserad rödlök

Ingredienser:
- Brysselkål - 500 g
- Rödlök - 1 liten
- Nötter eller mandlar - 1/2 dl
- Olja -
- Salt -
- Mjölkfritt margarin -
- Socker - 2 msk
Instruktioner:
Skär av understa delen av det lilla kålhuvudet och plocka bort de yttersta bladen. Dela varje huvud på mitten. Lägg i en form, ringla över och salta och rosta sedan i mitten av ugnen på 200 grader i ca 30 min.
Skala löken och skär den i relativt tjocka ringar. Smält lite margarin i en gryta och sänk till minsta värmen. Lägg i löken och låt den sakta puttra tills den blir mjuk och genomskinlig, den ska inte brynas eller få färg. Strö över socker och rör så att det smälter och fördelar sig över löken.
Hacka nötter eller mandlar och rosta på hög värme i torr stekpanna.
Ta ut kålen från ugnen, blanda i löken och toppa med nötterna. Servera rätten ljummen.
Låter fantastiskt gott, det ska jag prova i jul… Jag har helt slutat att äta kött och fisk ganska nyligen och jag försöker att hitta bra alternativ till svensk julmat… Försöker även att få in modern på ett grönare spår…
Uj va gott!
Btw, bannern ser lite knas ut i smartphones, blir liksom kapad i mitten.
/ Johan
Johan: Ja de var rysligt goda! Och vi har sett att det ser kapat ut, ska se om det går att lösa. Tack för påpekandet.
Detta skall jag testa!
Gillar brysselkål i teorin men där tar det liksom stopp. Varje gång jag trots allt äter en blir jag lika påmind om just det att teori och praktik inte alltid funkar som tänkt.
Ska absolut testa! Hmmm. Kan hasselnötter funka?
(Eftersom jag har ett eget recept som alla vill ha på julbordet blir det mycket bryssel i år 🙂 Jag putsar och halverar, men steker långsamt i traktörpanna istf rostar i ugn. Massor av kyndel och koriander får steka med, och lite citron och till jul lite gurkmeja, och såsar till det med sojagrädde. Ditt låter fräschare!)