Min mamma har länge haft som tradition att baka små söta och goda saffransskorpor i adventstid. I år tänkte jag att jag skulle plocka upp den traditionen men valde att göra om mitt älskade biscottirecept till en variant med saffran för att skapa en lite lyxigare modell av mammas skorpor.
Två saker som jag gillar med att baka skorpor och biscotti är att det blir riktigt många på relativt lite tid i köket och att man kan ha dem framme i rumstemperatur i en burk väldigt länge eftersom de är torkade. Vilket då i sin tur leder till att man alltid har en liten munsbit som ligger på lur när glögg- eller fikasuget gör sig påmint.
Saffransbiscotti

Ingredienser:
- Mandel - 100 g
- Margarin - 100 g
- Sojamjölk - 2 dl
- Socker - 2 1/2 dl
- Vetemjöl - ca 5 dl
- Bakpulver - 2 tsk
- Saffran - 0,5 g (ett kuvert)
Instruktioner:
Hacka mandeln grovt. Smält margarinet och låt det svalna. Lägg saffran och lite socker i en mortel och stöt samman till ett fint pulver. Blanda sedan detta med det smälta margarinet.
Vispa ihop sockret med sojamjölken. Tillsätt saffransmargarinet, mandeln och mjölet där du i förväg rör ner bakpulvret. Arbeta ihop det hela till en deg som ska vara småkletig men gå att knåda ihop till en boll.
Häll ut degen på mjölat bakbord och arbeta ihop den ytterligare lite med händerna. Dela i fyra delar och rulla varje del till en rulle som är lika lång som plåtens korta sida. Lägg rullarna på bakplåtspappersklädd plåt och platta ut så att den blir så bred som du vill ha långa biscotti. Grädda i ugn på 200 grader i ca 20 minuter, låt svalna och skär i bitar. Torka sedan biscottin i ugnen på ca 100 grader i en timma eller tills de är riktigt hårda. Öppna gärna ugnen med jämna mellanrum och släpp ut ångan eller låt luckan stå lite på glänt.
Längtar till helgens adventsfika hos er!
Vilken härlig blogg! Jag är sjukt ointresserad av matlagning (är mer äta-den-typen) men till och med jag blir sugen på att svänga ihop några vegobiscotti eller en grönkålspizza. Kul!
Hej Maria och tack för det glada tillropet!
Här skall bakas! Men bör man köra med söt/osötad sojamjölk..? Eller är det hugget som stucket? Enlighten me!
När man bakar eller lagar söta rätter tycker jag inte att det spelar någon roll om mjölken är söt eller inte. Om man är rädd att det ska bli för sött kan man ju bara minska lite på sockret. I matlagning däremot kan det bli lustigt med sötad mjölk. Lycka till!
Bytte saffran mot apelsin, cointreau & kardemumma. Succé! Tack för receptet 🙂
Phille: Oh det låter riktigt smarrigt! Låter som en komo som bara måste testas!
Vad ska man använda för margarin? Funkar mjölkfritt?
Ja det funkar superbra!
Hej, tror du cashewnötsmjölk funkar lika bra? Har massa i kylskåpet å vill används upp det.
Pingback: Recept – Julig saffransbiscotti- Goodstore