Det är spännande att följa matvärldens trender och se hur de följer andra vindar i samhället.
De allra finaste restaurangerna arbetar nu med s.k. ogräsagenter som levererar ramslök, nässlor, svamp och annat från skog och mark och en exotisk råvara är inte längre något som växt på andra sidan jorden utan på restaurangens bakgård.
Precis som i modevärlden letar man hela tiden nya vägar in i trender och arbetar ofta med att plocka upp gamla företeelser som presenteras med en ny twist. Majrovan är ett bra exempel på råvara som används i flera århundraden men hängt i garderoben så länge att den känns fräsch och spännande nu när den har plockats fram igen och börjat användas flitigt i nordiska lokalproducerade menyer.
Den dag det serverades majrova här var en sån där bra dag när det fanns mycket goda grejer i kylen så att vi enkelt kunde fixa en lyxig blandtallrik. Till majrovan som har panerats i sesamfrö serverades matvete och spenatfräs, vitlöksmarinerade champinjoner, ingefärsmarinerade morötter, tomatsallad med färska örter och pumpafrö, blomkålskräm med dill, samt en skiva stekt butternut.
Ett mycket bra klister att använda vid panering gör man genom att mixa ett par matskedar blötlagt bovete med ett par matskedar vatten. Smaksätt med salt, peppar och för ändamålet passande kryddor.
Fantastiskt vilken vegansk matinpiration jag fick av din blogg 🙂 Det är kul att se ogräs på tallriken hos restauranger men även hemma hos folk. Närproducerat och säsongsanpassat, sånt gillar vi!
Vilka spännande smakkombinationer! Lite annat än de vanliga slokna små sallader som veganer oftast erbjuds 😉
Du, vad gör du med majrovan? Är det bara att panera och sen steka? (Har aldrig smakat det, *nOOb*)
Stek på låg värme så blir de bra! De har typ lite mindre tillagningstid än morot.
Tack för ett superbra tips på något extra spännande man kan göra med majrovor!!