Jag älskar sushi. Jag vet att det inte är trendigt med sushi längre, men jag älskar det ändå. Sushi är för mig den nya tacon, och med det menar jag att anrika sushitraditioner börjar luckras upp och svennefieras. Folk ute i stugorna har börjat rulla sushi av bara attan och fylla sina maki’s med lite vad som helst. ”Taco” sprang ju förbi ”Pizza” på barnens topplista över godaste fredagsmaten redan för tio år sedan.
Vågar man tro att sushi och inte falafel, som jag själv tippat, som kommer att ligga etta på denna lista i framtiden?
Det sägs att riset är det allra viktigaste när man tillagar sushi, och att recept och tillagningstekniker ofta hålls hemlig inom familjen i generationer, precis som italienaren när det gäller pizzadeg eller min mormor Gerd när det kommer till köttbullsrecept.
Det finns olika sätt att gå tillväga. Man kan köpa det dyra sushiriset och följa instruktionen på baksidan, eller så går man helt enkelt sin egen väg.
Personligen brukar jag antingen köra vanligt grötris eller råris. Jag kokar det som vanligt med bara salt och väntar med att tillsätta smaksättningen tills efteråt. Jag brukar göra en sockerlag som jag tillsätter vitvinsvinäger i och sedan blandar jag det helt enkelt med riset tills jag är nöjd med smak och klibbighet.
När jag själv lagar sushi, eller något liknande sushi så är det själva konceptet jag är ute efter. Att få äta med pinnar, att doppa sina makis i underbart god soja, att det bränner till litegrann i bihålorna när man fått lite för mycket wasabi och att svalka smaklökarna med syrlig inlagd ingefära.
Makibitarna på bilden är fyllda med spenatröra som endast kryddats med citronsaft och s&p. Till detta har jag även tillsatt rostade sesam och pumpafrön samt morotsstavar.
För mer variationer på vegansk sushi, experimentiell eller inte, kolla här, här och här
Andra bloggar om: vegan, sushi, maki, tacos, fredagsmat, råris, spenat
ett tips är att gå till östasiatisklivs och handla riset där. Du får en fem kilo för typ 35 riksdaler. Jag tror att 500 gram kostar typ 25 riksdaler på Malmborgs eller Ica.
Det ser jättegott ut, får nog ta och svänga ihop lite egen sushi inom en snar framtid.
Zeb: fulris är inget problem att hitta billigt, men sushiris är betydligt dyrare. Som sagt, kör rundkornigt grötris det funkar perfekt.
Kom tillbaka den dagen du ser dig i spegeln och märker att du blivit asiat.
White men can’t jump.
White men can’t make sushi.
Mvh,
Gula febern