Alla vet att alla älskar tacos. Om du däremot jobbar med inom reklambranschen så har du för längesedan lämnat tacosen bakom dig och gått vidare mot nya rätter. Det är inte för inte som dumplings kallas för reklamtacos. Reklamarna tycker att de hittat något exotiskt som de är lite ensamma om att traditionsenligt stoppa i sig på sina fredagsmiddagar. De som befinner sig i fåran mellan svennebananerna och de allra mest bajsnödigt trendkänsliga är kulturfolket. De gillar spännande mat men är inte tillräckligt modiga för att testa det allra senaste; kanske känner de inte ens till det.
Nä, bibliotekarierna och pedagogerna och de som ännu inte fått fast anställning i mediekonglomeraten, de älskar tapas. På en stark andraplats landar sushin, och här får det gärna vara något mer spännande än de vanliga makirullarna eller sladdriga nigiris.
I give you – TEMAKIZUSHI.
Sjögräsrullar med lite blandat. Att de hette temakizushi förstod jag först nu när jag googlade på det.
Det som gör det till en grym rätt är att man själv får komponera sin måltid och använda sina favoritsmaker (tacos). Om du vill göra det riktigt intressant bjuder du in en småbarnsfamilj från Eslöv, en konstbibliotekarie från Malmö och en Pr-konsult med övernattningslägenhet på söder. Skriv ner vad alla tyckte om maten på små lappar och rapportera till Vegankrubb. Lycka till!
Kålsallad med plommonvinäger och wasabi
riven vitkål
1/2 tsk wasabipasta
2 tsk plommonvinäger eller rödvinsvinäger
olja
salt
svarta sesamfrön
Dillbräserad tofu
200 g tofu
1 näve dill
olja
Skiva tofun i stavar och stek i rikligt med olja. Mot slutet, ha i finhackad dill.
Råris med ingefära
kokt, avsvalnat råris
riven färsk ingefära
Gravad broccoli
1/2 broccolihuvud
olja
salt
Skär broccolin i små buketter, lägg i plastpåse med olja och salt. Krama obarmhärtigt och låt dem vila i 15 minuter.
Sojasås
4 delar kikkoman
1 del ketjap manis
finhackad koriander eller thaibasilika
Rör ihop och låt stå och dra
Fyll noriblad med det du gillar och rulla försiktigt ihop, precis som med ett tortillabröd. Annars kan du se hur de gör på denna fina video. http://www.youtube.com/watch?v=DVvzKYSiJgk
Tummen upp!