Sm i tacos 2013 avgjordes igår. Och det var många som ville läsa vinnarintervjun med Tobias Lund, som tillsammans med Benjamin Lara vann hela skiten. Tack alla som delat texten på Facebook, vi har slagit vårt besöksrekord två dagar i rad, med råge. Massor av fler besökare än inför julen till och med. Många har frågat mig om receptet, jag frågade vinnarna, och de sa JA. Här är receptet, håll till godo – och maila en bild till bjorngadd@gmail.com om du testar receptet, så publicerar jag det här på bloggen.
Recepten är skrivna med känsla och utrymme för att improvisera och göra lite som man vill, testa dig fram till det du gillar bäst. De har också valt att inte använda salt, det har alltså inte glömts bort i recepten.
SEITANS BLOOD
Chilisås
Koka massa rödlök i olja i typ 3 timmar, tillsätt massor av soltorkade tomater, chipotle, ancho, habanero och vitlök de sista 20 minutrarna. Sila av oljan och spar.
Mixa i omgångar tillsammans med hårdrostade solroskärnor och späd med oljan från koket och vatten. Du kan tillsätta en hel del!
Smaka och tillsätt något om det behövs.
GREEN GAIA SAUCE
Salsa verde
Rosta physalis, silverlök och lite jalapeño på 200°C tills det doftar gott.
Rosta spiskummin och mortla. Blanda allt med persilja och massor av koriander och mixa.
Späd med vatten och olja, smaka av.
Green Gaia-sås i högsta hugg, Benjamin till vänster och Tobias till höger. ”Servera allt i en mjuk vetetortilla med lite vegansk ”creme fraische”, finhackad gurka och finhackade rädisor. Toppa med koriander.” är deras serveringstips.
Drick en IPA till”
Chipotle & Porterkokt Seitan
INGREDIENSER:
8 dl Vetegluten
1 dl Sojamjöl
400 g Tofu
5 dl Vatten
4 msk Tomatpuré
2 tsk Grovmalen svartpeppar
2 tsk Vitlökspulver
2 tsk Lökpulver
2 tsk Rökarom
2 tsk Salt
2 tsk Paprika
2 tsk Chipotle pulver
2 msk Grönsaksfond
2 msk Olja
2 msk Ljus sirap alt. agavenektar
BULJONG:
3 fl. Carnegie porter
1 st Tärning grönsaksbuljong
2 msk Grönsaksfond
7 dl Vatten
2 tsk Grovmalen svartpeppar
2 dl Tomatjuice eller passerade tomater
1 tsk Rökarom
2 st Ancho chilis
2 st Chipotle
GÖR SÅ HÄR:
Blanda vetegluten och sojamjöl i en bunke för sig och mixa övriga ingredienser tills du får en jämn fin rosa smet. Blanda ner de blöta ingredienserna i veteglutenet och rör om hastigt med en gaffel tills allt är väl blandat.
Knåda degen i ca 5 minuter och låt sedan vila i 15 minuter. Gör buljongen!
Linda in degen i en t.e.x en silduk och knyt åt sidorna som en stor smällkaramell. Vi kokade i en humlestrumpa. Koka upp buljongen och sänk försiktigt ned knytet i kastrullen. Låt skinkan sjuda i 2 timmar. Buljongen skall vara så varm att det ångar men inte så att det kokar kraftigt. Du känner att skinkan fått en ordentlig fasthet när den är klar.
Lyft sedan upp seitan”skinkan” och låt den svalna ordentligt. Vi slänger inget, så av buljongen gör vi en glaze.
Höj värmen på buljongen och tillsätt lite muscovadosocker, det du har kvar av de passerade tomaterna och annat gött du hittar i köket och koka ner volymen. Har du en skvätt Cola så är det fint. När den känns bra och smakrik, mixa den slät och red med lite potatismjöl för att få den att riktigt fästa på dina seitanbitar.
Efter din seitan svalnat, skiva den i små bitar och stek i omgångar på hög värme, blanda sedan allt med lite av glazen. Tänk på att gluten blir fastare ju längre du tillagar det. Så stek eller ugnsgrilla på hög värme under kortare tid istället för tvärt om.
Receptet är en modifiering på en seitan julskinka från www.vardagsmatad.se
det här låter ju verkligen fantastiskt gott!
Är det någon som vet vart det finns hel chipotle i Malmö? Har vart på jakt innan utan resultat.
Fantastiskt! 😀
Det finns inlagd chipotle på amerikanska affären vid södertull. Inlagd har den fördelen att den går att använda direkt ur burken, medan torr behöver mjukas upp eller koka med väldigt länge för att släppa smak.
Pingback: Veganskt i topp när det tävlas i burgare och taco « Pinto Magasin
Så himla roligt att folk som inte är övertygade över köttfri mat tycker så mycket om den att den både tar juryns och folkets pris! 😀
Gjorde detta i veckan med en kompis, Setians Blood och Green Gaia Sauce är HELT magiska…
Använde dock inte riktig chipotle utan körde med en salsa från Garant, men det vart ändå asgött.
Seitanet misslyckades tyvärr totalt, kokade på låg värme i två timmar… men när jag skulle ta upp det var det helt supersvampigt. Har bara gjort i ugn/ugnsform tidigare i ett bad istället för att sänka ner den i en gryta. Kan det vara så att man hade för låg temperatur? I donnu…
Hur som helst — tack för detta recept!
Ska man koka rödlöken i olja i tre timmar? Bara olja? Blir inte det en väldigt hårt friterad lök?
Sjukt spännande recept, vill prova att laga detta omgående! En fråga bara från en nybörjare.. vad är det för tofu man ska använda? Någon slags mjuk tofu eller?
Kan inte ta gift, men är ganska säker på att det är en fast sort som menas, och inte silken.
Är sjukt sugen på att göra det här receptet men är som Dennis lite osäker på vad som menas med att koka rödlöken i olja i 3 timmar? Kommer inte den bara skrumpna ihop då så att säga?
Jo, men det sätter god smak på oljan?
Pingback: Vecka 3: Recept | Den stora veganutmaningen
Pingback: 100 veganska recept som svarar på frågan vad veganer äter i alfabetisk ordning | Helen Alfvegren