Både min mamma och pappa var under sin uppväxt med om pepparkaksdegar som bara kladdade och mammor som slet sitt hår och svettades över julens kanske viktigaste bakning. Så när de flyttade ihop och började baka efter Tant Harriets recept som ger ett fantastiskt resultat blev de helt lyriska och pratade varje jul om hur mycket de älskade Tant Harriet. Nu hade det ju varit gulligt om Tant Harriet var en gammal förmoder till mig som efterlämnat sig sitt magiska pepparkaksrecept. Men så är det inte riktigt. Tant Harriet är stora delar av befolkningens pepparkaksguru. Hennes recept har i många år funnits i Vår Kok Bok och det blev näst intill ramaskri när förlaget tog bort det från en upplaga och de fick snällt lägga till det igen. Det blir helt enkelt ingen jul utan Tant Harriet.
Mamma och jag bakade en omgång tillsammans i lördags, Vi turades om att baka ut kakor och passa ugnen för det är superlätt att bränna kakorna om man inte har koll på ugnen hela tiden. Vi enades om att en halv sats är alldeles lagom att orka baka och orka äta upp om man inte är många som hjälps åt.
Det luktar fortfarande pepparkakor när man kommer in genom dörren hos oss och det går knappt att tänka sig att äta köpekakor när man har smakat på de här!
Tant Harriets Pepparkakor

Se måttangivelserna på kryddorna som en guide och prova dig fram till din egen perfekta kryddblandning.
Ingredienser:
- Mjölkfritt margarin - 300 g
- Socker - 5 dl
- Sirap, ljus eller mörk - 1 dl
- Malen ingefära - 2 msk
- Malen kanel - 3 msk
- Malda kryddnejlikor - 2 msk
- Stött eller mald kardemumma - 4 tsk
- Bikarbonat - 1 msk
- Vatten - 2 dl
- Vetemjöl - 1 1/2 dl (900 g)
Instruktioner:
Rör rumsvarmt fett, socker och sirap smidigt. Blanda i kryddorna och bikarbonat och tillsätt sedan vattnet och det mesta av mjölet. Och knåda ihop till en fast deg.
Det går bra att göra degen i matberedare men då får bara en halv sats åt gången plats.
Tillsätt då allt från början, margarinet kallt och skuret i kuber, också nu sparar du en del av mjölet för att knåda in vid utbakningen. Låt degen vila övertäckt i kylskåp i minst 1 dygn.
När det är dags att baka ut degen delar du den i mindre bitar och kavlar ut den mycket tunt, nästan så tunt det bara går. Mjöla kavel och bakbord och vänd degen ett par gånger. Ta ut kakor med mått och lägg på plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i ca 200 grader i 4-5 minuter.
Det här receptet är det jag också använt i alla år. Absoluta favoriten! 🙂
Anna: Va roligt! Undrade just hur många som kände till receptet!
Var hittar man tax-formade pepparkaksformar?
Taxformen är köpt på Allt i Kök på Södra Vallgatan i Malmö. Bor du inte i Malmö skulle jag leta i välsorterade kökstillbehörsbutiker.
är verkligen 900 gr 1 1/2 dl? är det inte nästan 9 dl? vill göra receptet imorrn 🙂
Hur många deciliter mjöl ska det vara, jag drog i 9 nu, men känns rätt kladdig ändå.
Det bör nog vara ca 1,5 liter mjöl, det är det i receptet i kokboken.
Pingback: södrabladet | Jul – tips och recept!
Det är 15 dl (1,5 kg) vetemjöl. 🙂
Pingback: Veganskt julgodis och efterrätter - Vegobox