I Brighton finns det vad jag har förstått 2 lite finare restauranger. En kväll bokade vi ett bord på Terre á Terre som ligger i Brightons nedre distrikt på central adress. I en ganska mörk och mysig lokal blev vi ledda till ett bord av en mycket trevlig ung man. Han berättade gärna om alla rätter och de var uteslutande ”absolutely gorgeous” eller ”simply fantastic”. Vi bestämde oss för en varsin förrätt och huvudrätt. Ovan här ser ni något av det godaste jag ätit, en Mai Fun Salad (Maj Fant?) som även går att beställa som huvudrätt – gör det!
Rätten har en sjukt lång beskrivning, here goes: Chilled black rice noodles, piled with crisp raw vegetable spaghetti, shoots and leaves, surrounded by umboshi plum white miso and mirin dressing, served with toasted cured tofu, roasted sesame oil, red ginger, pomegranate beads, spice satay and wasabi cashews. Alltså den där Umeboshi och misodressingen var en thrilling kullerbytta för mina smaklökar och mitt ansikte sprack upp i fåniga leenden varje gång jag smakade. Om du är i Brighton och bara har tid och råd att käka på en restaurang – käka denna rätt, helt klart top 3 restaurangmat ever.
En annan av förrätterna var denna med rökiga mayokrämer, skärbönor, saffranspotatis och viol. Att de slängt in lite hackad tomat och ärtor förbryllar mig dock. God!
Huvudrätt med lite indiska influenser, en linsgryts-cappuccino, en marmelad på b.la. ingefära, lök och groddade senapsfrön, indiskt ris, bakad exotisk frukt jag ej minns namnet på samt en jävligt god cupcake med kryddor. Efter besöket var vi båda överens om att förrätterna var klart mer genomarbetade och värda, nästa gång kanske vi köper 5 förrätter att dela på.
Sista huvudrätten och this is where we went wrong. For the record så är det en Rösti med återigen indiska smaker.
Vi hade under hela kvällen varit tydliga med att vi var på en vegansk matresa, frågade om veganskt vin och så vidare.
Därför blev det väldigt tråkigt att de serverade oss en rätt innehållandes HALLOUMI.
Vi upptäckte det ganska sent in i rätten och blev först väldigt ställda. Hur ska man reagera? Ska man tillåta sig själv att bli på dåligt humör och börja skälla eller ska man släta över det och låtsas som ingenting?
Vi valde ett mellanting och frågade försynt vad den gummiaktiga biten var för något. Vår servitör blev då klädsamt röd i fejjan och bad om ursäkt på lite olika vis. Sen slapp vi betala för den rätten plus fick ett 12-pack med veganska romtryfflar som plåster på såren.
Vi bestämde oss för att inte göra så stor grej av det men jag vill uppmana alla som läser detta att klaga och tjata på restauranger som inte sköter sig eller respekterar oss veganer. Samtidigt är det inte så kul att gå från en restaurang sur som ett åskmoln och en tusenlapp fattigare. Man får hitta en gyllene medelväg – var ödmjuk men hård!
Eller hur!! Överlägset bästa maten jag ätit!
Åh. Ser otroligt fint ut. Viol i maten