Såhär fina och tamejtusan fantastiskt goda tofubiffar gjorde jag till en ensam middag häromdagen.
I förgrunden har vi en med smak av tomat och färsk timjan, i bakgrunden en som jag kryddat med färsk koriander, ingefära och chili.
Jag har länge lidit av biff-skräck, biff-rage som min vän Chuck kallar det.
Att man inte kan göra bra tofu eller bönbiffar. ´
De har ramlat isär, ja det är väl egentligen det som varit det stora problemet. Anledningen är att jag tränat för lite. Detta beror på att jag delat så många middagar med Maria som är expert på tofubiffar.
För några dagar sen så släppte det, jag fick till perfekta tofubiffar och jag blev helt överlycklig. Det är ju bara att ha i tillräckligt mycket mjöl. Man känner när smeten är lagom att börja forma till biffar. Mjölsmaken försvinner dessutom när man steker biffarna.
Jag tycker personligen att det blir mest smak om man använder färska eller ”våta” kryddor och undviker torkade kryddor som inte ”blommar” ut lika mycket när man blandar dem med tofun. Nästa vecka ska jag göra en biff med bladspenat och spiskummin!
4 biffar
ca 250 gram fast tofu
1 näve färsk timjan eller 2 msk torkad, oregano funkar också
1 msk tomatpuré
Lite finhackad gul lök och ev vitlök
Lite buljongpulver av god sort.
Salt och peppar.
1.5-2 dl mjöl
4 andra biffar
ca 250 gram fast tofu
1 näve färsk koriander
1 msk riven färsk ingefära
Lite finhackad röd chili
Lite citronsaft
Lite finhackad gul lök
Lite buljongpulver av god sort.
Salt och peppar.
1.5-2 dl mjöl
Mosa ihop alla ingredienser och forma med hjälp av rena händer lagom stora biffar. Stek 2 minuter på varje sida. Ät med fantastiska tillbehör.
Tips är att köra på dödsklistret, potatismjöl, eller annat dödsklister. Tycker dock inte vetemjöl funkar så hyvens. Men man behöver säkerligen en dl p-mjöl iaf till en en stor skål med biffsmet, men knappast 1dl till 250gram tofu som i detta fallet. Mitt favouritrecept är Veggieburger receptet från VWAV, med lite modifikationer (tex röda linser och quinoa som bas), sen brukar jag ha i sesamolja för lite mer umamismak. Men med tofu tycker jag det är godare att köra dem mer rena i smaken. Smaksättningen till Isas Chickpea Cutlets kan jag tänka mig funkar fint med tofu också. Fridens!
åh björn dom ser fantastiska ut!
Underbart recept, de bästa biffarna jag någonsin gjort. Jag modifierade receptet lite, tog salladslök, mortlade en buljongtärning, och tog inte lika mycket mjöl. Hällde också i lite sojagrädde.
åh björn. du har väl aldrig misslyckats. det är väl mest det att jag har gjort själva biffarna när vi lagat ihop. önskar att jag var hos dig och åt dem alldeles precis nu faktiskt. Ha det fint på vegomässan.
Jag skulle testa på en liknande variant, Men använde produkten no eggs, Trodde det skulle binda ihop liksom, Men jag misslyckades totalt.. Måste testa dedär..
Ett alternativ till mera mjöl i tofubiffar (alla slags biffar egentligen): Lägg biffarna en i taget på en ren kökshandduk, vira om lite och pressa ur vätska. Därefter kan du lägga dom i stekpannan.
fina biffar, och bladspenat och spiskummin låter riktigt nice!!
ytterligare tips för att få biffarna att hålla ihop:
* riv rå skalad potatis på rivjärnets finaste sida, stärkelserikt som potatismjöl men mindre risk för klumpning
* låt smeten stå och dra ett tag innan biff-formning, särskilt om bindemedlet är mjöl, gryn eller skorpmjöl
* om lök är en del i biffarna rekommenderas starkt att denna steks i förväg (gärna tillsammans med kryddor). rå lök i biffar minskar i omfång när biffarna stekes eftersom den förlorar sitt vätskeinnehåll, vilket kan få biffarna att falla sönder om det är mycket lök i, eller om lökbitarna är för stora.
@m och Björn (fast annan)
Tack för feta biff-hållihop-tips!
Pingback: Vegankrubb « VeggieToppen’s Blogg
mosad potatis eller mixade kikärtor och/eller bovetemjöl kan också vara bra ingridienser
Pingback: tofubiffar « vegannasol
Pingback: Tofubiffar | Vegetariska recept – Vegetarisk Vardag