På julbordet eller andra mingelkalas är det väldigt trevligt att servera bollar av tofu eller sojafärs på en cocktailpinne med dippsås till så att man kan stoppa dem rätt in i munnen. För det är ju precis det det man helst av allt vill göra. De här bollarna är gjorda av tofu av den asiatiska varianten som varit fryst och sedan tinats, när tofun har varit fryst ändrar den karaktär och blir torrare och mer porös. Den urkramade tofun har sedan mixats med pumpafrösmör, lök och kryddor. Tofun behöver en rejäl laddning med kryddor för att få klassisk köttbullesmak och det är svårt att skriva exakta mått i receptet eftersom jag smakar mig fram varje gång jag gör dem. Se receptet som en riktlinje och smaka tills du hittar din perfekta blandning.
Som dipp till dessa bollar serverade vi en enkel senapsmajonäs.
Tofubollar

Ingredienser:
- Tofu typ fast asiatisk - 200 g
- Nötsmör - en rejäl matsked
- Gul lök - 1 liten
- Salt -
- Svartpeppar -
- Kryddpeppar -
- Kryddblandning, t.ex. grillkrydda eller marinadkrydda -
- Senap -
- Coloritsoja - några droppar
Instruktioner:
Tina tofun och krama ur så mycket av vätskan som det bara går. Skala och hacka löken, bryn den gyllene. Smula tofun i en bunke och tillsätt nötsmör, lök, kryddor och colorit. Mixa smeten så att den sätter sig och smaka av efter hand. Låt smetan vila i kylen i minst 30 minuter innan du formar runda bollar och steker i olja på medlhög värme under ständig runtrullning så att inte bollarnas yta fastnar i stekpannan.
Pumpafrösmör och nötsmör – är detsamma sak? Köper man eller gör man?
Undrar en glad amatör.
Nötsmör använder jag som samlingsnamn för tahin, jordnötssmör, pumpafrösmör, mandelsmör m fl Det går att göra själv men vi köper oftast. Bra att du frågar!
Pingback: 100 veganska recept som svarar på frågan vad veganer äter i alfabetisk ordning - Helen Alfvegren