Som de lyxiga knäckebröden man kan köpa i fina förpackningar i delikatessbutiker -fast hemkavlade! Med smör o örtsalt på smakar de som popcorn! Knäcket är inte alls svår att göra men efter som det bara får plats två i taget i ugnen ska man vara beredd på att det tar ca två timmar att kavla ut och grädda, det är perfekt att lyssna på en bra dokumentär på radio samtidigt, kanske Tendens i P1?
Hemkavlat knäcke
50g jäst
5 dl vatten
Lite salt
1 liter grovt rågmjöl
2 dl vetemjöl
Vetemjöl till kavlingen
Smula jästen i en bunke, slå på lite av vattnet som ska vara ljummet och rör ut jästen. Slå på resten av vattnet, salt och mjöl. Arbete ihop degen, som ska vara väldigt kladdig, rejält. Pudra över lite mjöl täck bunken och låt den stå i kylen o jäsa 12-48 timmar. Ta fram degen en stund innan du tänker börja arbeta med den eftersom den blir mer lätthanterlig av lite rumsvärme. Knåda degen i bunken och häl ut den på mjölat bakbord. Dela upp degen i ca 20 bitar innan du börjar kavla. Man ska kavla kakan så att den i princip blir så tunn som möjligt.
Använd mycket mjöl när du kavlar och vänd flera gånger så att degen inte fastnar. Om man äger en kruskavel använder man den de sista tagen men det går precis lika bra utan. Grädda kakorna i 225-250 grader i ca 10 min. Det är såklart lätt att bränna så här tunna bröd så man får ha lite koll.
Kakorna är färdiga när man känner att de är helt hårda, lägg på galler och låt svalna innan du stoppar dom i en fin burk!
Recept och bild av Hanna J:son Borg.