Det är svårt att värja sig mot den mexikanska maten. Den lämnar ingen oberörd med sina heta, stora smaker. En naturlig utveckling för den matlagningsintresserad som växt upp med fredagstacos är att börja titta lite djupare på köket. Via den fantastiska, köttiga bloggen Chez Cramby kan man börja sin resa bort från färdigblandade kryddpåsar och sojafärs. (Jag är ju inte så förtjust i att konsumera kokböcker, men jag har precis varit och köpt hans fysiska kokbok).
En rätt som fångat mitt intresse är carnitas. Det är långkokt fläskkött eller kyckling med klibbig sötma och rejält chilibett. Den här rätten har fått mina matgäster att ge dubbla tummar upp kombinerat med tappade hakor, så gott är det. Testa det här receptet!
Min tjej Hanna älskar den här rätten. Det gör alla som smakat den.
Långkok är inte så stort i vegokretsar, det finns ju inte så himla mycket att koka mört om man säger så. Det som dock gäller för långkok är att kryddor och smaksättare hittar helt nya vägar och nyanser så det kan vara värt ändå.
Vegan Chicken Carnitas

En långkokt vegokyckling med söt och rökig chilismak. Chipotle är ju vansinnigt starkt, men långkokat med apelsin och cola tar det söta ner chilihettan på jorden. Receptet räckte gott och till sex personer, som del av en buffé.
Ingredienser:
- Vegansk kyckling - 5-600 gram
- Apelsin - 1 stor
- Lime - 2
- Cola - En halvliter, med riktigt socker
- Spiskummin - 2 rejäla matskedar
- Korianderfrön - 1-2 matskedar, eventuellt kärleksfullt mortlade
- Chipotle (rökt chilifrukt) - 1 inlagd frukt eller 2 torkade, uppblött i vatten och grovhackade
- Spansk peppar - 1 vanlig chilifrukt
- Fond (kan uteslutas) - 1 kapsel eller ca 1 dl hemmagjord. Går att ta buljongpulver i 2 dl vatten.
- Sojasås - 2 msk
- Salt och peppar -
- Tomatpuré - 3 msk
- Vitlök - 3-4 klyftor, finhackade
- Gul lök - 1 stor finhackad
Instruktioner:
Strimla kycklingen, finhacka lök och vitlök. Fräs dem var för sig, gärna i en gjutjärnsgryta eller ugnsgryta. Därefter slå på alla kryddor och chili och låt småfräsa ett tag. Pressa citrusfrukterna och slå över juicen plus tomatpurén. Låt dem ta smak av varandra och slå därefter på Cola och fond. Välj en sort som du gillar, du måste inte ta en multinationell.
Sätt därefter in hela rasket i ugnen med locket på. 175 grader känns som en bra värme, eventuellt sänker du efter en timme. Låt stå så i 2-4 timmar eller längre om du har tid. Kolla till det varannan timme och slå på mer fond om det behövs.
Servera i dina favoritskal, hembakade majstortillas är godast. Funkar också till majschips. Du behöver egentligen inga tillbehör, men en guacamole är ju aldrig fel och några lökringar.
Låter hur gott som helst! Bor i ett hus med 5 vuxna och 4 barn för tillfället och behöver lite inspiration till ny god mat som jag också kan skina med. Kram på er där hemma! saknar er!
Pingback: “Himlen ler i vårens ljusa kvällar” | Mitt lilla gröna
Pingback: Jag hänger väl på och lagar kalasgoda Carnitas!
Hittade precis hit från vegoriket. Ser helt fantastiskt gott ut! Mexikanskt kan man aldrig tröttna på.. =)
Vad kul att höra Jasmine! Nä det är verkligen en underbar djungel av godheter att utforska!
Hej! Två frågor:
1.Vilken kyckling använder du?
2.Hackar du den spanska pepparn eller slänger nu ner den hel? (kanske en dum fråga men lika bra att passa på så man inte får en chock!)
En kommentar: tack för den här superbraiga bloggen, har läst i flera år utan att kommentera tidigare.
Hej Siri, kul att du gillar bloggen. Det gör oss jätteglada. Tveka inte att fråga eller kommentera fler gånger.
Vi använder chi-chi från astrid och aporna. I värsta fall byt ut mot ett vegokött som du gillar, bara det är trådigt. Jag brukar choppa spanska pepparn väldigt grovt, i sex-sju bitar ungefär.
Hej! Vad kommer det sig att du kör grytan i ugn istället för på spisen som Cramby?
Största anledningen är att vi har gasspis, och att det blir för varmt även på lägsta värme.
Pingback: 10 veganska favoritrecept! | Helen Alfvegren
Pingback: 100 veganska recept som svarar på frågan vad veganer äter i alfabetisk ordning | Helen Alfvegren