Jag lärde känna Lisa strax innan Millenieskiftet. Vi fick för oss att vi skulle börja träna ihop några kompisar, och jag har för mig att det var på Lisas initiativ. Sagt och gjort begav vi oss iväg mot ”slingan”, en motionsrunda med barkflis som underlag. Sträckan var 1.2 kilometer lång och formad ungefär som en åtta, således kunde man se början av rundan när man kom nära slutet.
Det var ett piggt gäng som begav sig iväg, konditionsmässigt befann jag själv mig någonstans i mitten av gruppen, jag joggade på rätt bra. Någon annan spelevink var några nivåer piggare och vägrade springa på den lagda banan, han valde istället att jogga en meter om sidan i rå terräng. Efter tvåhundra meter började Lisa bli trött. ”Jag går lite och så springer jag i fatt er sen”, ropade hon.
Vi andra joggade på bäst vi orkade, men när vi började närma oss slutet, passagen då det gick att se över till början av slingan fick jag syn på Lisa. Där gick hon i sakta mak, i mungipan hängde en cigg. Vi tränade aldrig tillsammans igen efter detta.
För två år sedan började min kära vän prata om att hon skulle börja cykelpendla till Lund. Hon köpte en cykel och jag tror väl att den pendlingen gick rätt ok. Några veckor senare började hon övermodigt prata om att hon skulle cykla Vätternrundan. Kombinationen av att Vätternrundan är 30 mil lång, och mina minnen från Lisas konditionsträning gjorde att jag utbrast: ”Om du cyklar Vätternrundan, då ska jag fan agera följebil och serva dig med veganmat under hela loppet”.
Jo, men så fick jag ett sms av Lisa i vintras. ”Nu har jag anmält mig till Vätternrundan, vad blir det för mat?”
I en sekund förbannade jag min stora trut, men strax började jag skissa på vilken mat som går att laga från en bagagelucka, vilken lättuggad mat som ger mest energi per slev och hur jag skulle dekorera portionerna.
Ikväll drar Vätternrundan igång och jag och en kock-kollega kommer stå redo någonstans mellan Motala och Jönköping för att servera göttbullar och pulvermos till Lisa och hennes följeslagare.
Här är vår meny, där mina och Lisas matpreferenser mötts på halva vägen.
Före loppet
Tunnbrödrullar med tartex och inlagd gurka
Stopp 1.
Pulvermos med göttbullar, lingon, ketchup, bostongurka. Druvsocker, nötter, choklad.
Stopp 2.
Pasta bolognese med färsk timjan och vitlök, smågodis och pepparchips
Efter målgång.
Wraps med Veef smaksatt med koriander och chili, sauterad broccoli och yoghurtsås med ingefära. Folköl.
Vill ni ha tillgång till kök för första stoppet är ni välkomna till norra strandgatan i Jönköping, bara en trotoarbredd från banan.
Wow, tusen tack för erbjudandet!
Vi har inte planerat att stoppa ”nere” i Jönköping, men kanske lägger vi om planen nu!
Helt fantastiskt! Bästa kompisen.
Vad härligt! Lycka till och maten låter supergod 🙂
hör av dig om du är sugen på lite turism i vadstena! jag kan visa slottet. är där och jobbar under morgondagen