Precis den här tiden för fem år sedan spenderade jag tre månader i Ecuador tillsammans med min syster Clara och innan vi åkte bestämde vi oss för att vi skulle vara allätare under resan. Resan bjöd på många spännande matupplevelser -vissa mer angenäma än andra -och vi testade aldrig nationalrätten som är marsvin.
Under en period bodde vi hos en familj i Quito och hos dem serverades vi en trerätters lunch varje dag. Den inleddes med soppa, ofta en linsvariant toppad med popcorn sedan serverades någon form av ”kött och potatis”-huvudrätt och det hela avslutades med efterrätt som kunde vara någon form av frukt kaka eller ibland aross con leche, sydamerikas svar på vår risgrynsgröt skulle man kunna säga. Ris i kondenserad mjölk. Det är en rätt som verkligen har satt sig på mitt smakminne och nu är jag glad att jag har lärt mig att göra en form av vegansk kondenserad mjölk. Man kokar helt enkelt sojamjölk och lite socker och vanilj tills nästan all vätska försvinner och den blir tjock och krämig och får en ljuvlig kolaton. På bilden har jag kokat mjölken till en riktigt trögflytande sås och varvat med risgrynsgröt och lingon till en väldigt svensk julvariant av aross con leche.
Vegansk kondenserad mjölk

Blanda såsen med ris för att göra aross con leche eller njut till glass eller frukt. Den kan också användas som topping eller fyllning i kakor.
Ingredienser:
Instruktioner:
Koka i hop alla ingredienser och låt sjuda tills två tredjedelar av vätskan är borta, det tar ca 1 timme beroende på hur ens spis beter sig. Var vaksam mot slutet av kokningen och styr med hjälp av tiden hur tjock sås du vill ha. För att få såsen riktigt tjock kan man hälla över den i en plastskål och göra ett par uppkok i microvågsugn.
Ser fantastiskt ut! Cool att man kan göra vegansk kondenserad mjölk.
Jag vänder mig om för att kolla receptet. Det kokar över så spisplattorna badar i sojamjölk. Mot slutet råkar jag göra samma misstag igen och när jag vänder mig om igen har allt bränt fast. På grund av sånna som jag borde de sälja detta färdigt….