Här är ett enkelt recept på vegetarisk ramen. Det finns flera olika sorters ramen och det här ligger nog närmast en shoyuramen eller kanske en misoramen, jag har använt både sojasås och miso till buljongen.
Ramen är en nudelsoppa, och det är buljongen som gör hela skillnaden, vad du har i själva soppan spelar inte så stor roll. Det här är inte ett genuint recept utan bara en sjukt god soppa vi åt när vardagen började tränga sig på efter julen 2014. Kalla det för vegansk ramen eller nudelsoppa eller vad du vill.
Vegetarisk ramen

Ingredienser:
- Gul lök - 2
- Vitlök - 6 stora klyftor
- Morot - 2
- Vitkål - 100-200 gram
- Torkad shiitakesvamp - 6
- Brun miso - 1 msk
- Kikkomansoja - 1/2 dl
- Korianderstjälkar - 1 näve
- Limeskal - Skal från 1 lime
- Korianderfrön - 2 msk
- Vatten - 5 liter
- I soppan mot slutet
- Nudlar, morot -
- Dekoration
- Vårlök, rostade sesamfrön, rå tofu, korianderblad, chili, böngroddar -
Instruktioner:
Hacka lök, morot, vitlök och vitkål grovt. Bryn dem i en stor gryta i olja tills de fått nästan lite för mycket färg. Ha i alla övriga ingredienser förutom vattnet. Rör om och låt smakerna gå ihop i några minuter. Slå på fem liter vatten. Låt koka på hög värme i 3-4 timmar eller tills det är cirka två liter vätska kvar.
Soppan ska ha en mörkbrun nyans, inte direkt vacker, men mustig (därav det tunga filtret på bilden...).
Smaka av med mer sojasås eller salt.
Sila bort kryddor och grönsaker. Koka goda nudlar i buljongen. Precis innan servering kan du mandolina ner lite morot, rättika, fänkål, selleri eller en näve ärtor (mandolina ej) i soppan för extra crunch.
Dekorera med saker du gillar. Kryddgrönsaker, sesamfrön, lite tofu och rå lök är gott.
Det här blev ju supergott! Har nu testat att göra buljongen på lite olika sätt, men haft det här som riktlinjer. Hade inte alls kommit på tanken att ha i limeskal, men det tillsätter ju en helt ny dimension. Smaklökarna tackar och tar emot. Kändes också väldigt fräscht att dricka buljongen när jag låg däckad i en förkylning. En sak som jag dock funderat på är hur du använder dig av limeskalet. Jag har rivit det och tillsatt, men funderar på om du på något sätt skalade limen (som en apelsin?) och därmed hade i större bitar.
Kul att höra! Just för buljong så skalade jag av stora bitar.
Hej. Vad för slags nudlar är det ni använder? 🙂
Soya AB på Lantmannagatan har japanska ramen-nudlar.
Vi använder helt vanliga risnudlar, som finns på alla stora matbutiker. Vi brukar dock köpa dem i asiatiska butiker eftersom det är något bättre kvalitet och mycket bättre pris!