Vegetariska och veganska köttbullar
Här är vårt bästa recept på vegetariska köttbullar, som vi äter till jul, men också till vardags.
8 dl sojafärs
1 stor eller 2 små gula lökar
3 dl blötlagd bovete
3 msk buljong
salt
svartpeppar
vitpeppar
kryddpeppar
lite sötstark senap
Lägg den torra färsen i en bunke, slå över vatten så att allt blir blött men inte mer. Låt stå en stund och häll på mer vatten om det känns som färsen inte blir mjuk. Skala och hacka löken fint, stek på låg värme så att den blir mjuk och gyllende. Kör hälften av färsen tillsammans med bovetet i matberedare eller med mixerstav. Nu får du en fast hållbar färs. Blanda med resten av färsen och löken och smaksätt med buljong, salt och tre sorters peppar samt senap eller just de kryddor du tycker ger dina bullar smak av jul. Låt färsen stå kallt och sätta sig en stund innan du rullar bollar och steker på ganska hög värme så att de får en fin yta.
Lycka till!
oh det här lät ju riktigt bra!
mums, jag ska testa!
Jag skulle kunna skriva en lång uppsats om hur mycket jag gillar bovete. Det är helt klart mitt bästa substitut till ägg. Innan jag började använda bovete stod jag ofta och öste på med potatismjöl och annat för att få mina färs och tofubiffar att hålla ihop vilket ofta ledde till att de fick en tråkig mjölig bismak som jag inte alls var nöjd med och nu sätter sig smeten på ett kick! Blötlagt bovete håller ca 1 vecka i kylen.
Upptäckte er blogg idag och kommer definitivt hålla ett öga på den i fortsättningen. Mycket intressanta rätter! Jag ser att ni hittar en hel del roliga veg-produkter från Asienlivs. Efter lite googlande hittade jag lite knapphändig info om nån buss som drar runt i göteborgstrakten men ingen direkt information om exakt var jag hittar den. Var hittar jag den? tack på förhand!
Min kommentar till detta inlägg försvann tydligen bort som en lysande stjärna i cyberrymden.
Kort kan den sammanfattas så här; Ni är fantastiska!!!
Att ni delar med är er till alla oss andra är inte förvånande men jag är ödmjukt tacksam trots det.
Är det krossat bovete eller hela korn du använder? Riktigt bra tips iaf!
Johan: Till detta receptet använde jag helt bovete, det blir mest ”klister” av det. Men krossat funkar också och är bra om man har lite ont om tid för det behöver bara ligga i blöt 30 min eller så för att funka.
Gustav: Aldrig hört talas om men ska efterforska.
Tack! Är själv väldigt förtjust i att använda skållade mjölsorter i bakning (precis som du). Har bra erfarenhet av rågsikt och grovt rågmjöl. Kul recept som ska testas. God jul på er båda!
Ursäkta, min fråga var en aning otydlig! Det finns alltså en butik i Göteborg som heter Asienlivs också, eller? I så fall är jag mer än nöjd om jag hittar själva butiken eftersom jag faktiskt bor i staden:) Var ligger den?
Gustav: Med Asien Livs menas bara att det är en butik som säljer östasiatiska livsmedel. Testa Hung Fat Trading Asien Livs, Telefon: 031-233384 Tagenevägen 3
Annat exempel Asien Livs, Telefon: 031-435440, Bergsjödalen 52 B
Verkar vara ett bra recept, har gjort soyabullar förut men då kokat granulatet först, det här verkar bättre. Är det pulverbuljong ni menar i receptet?
Annika
Annika: Ja det är pulverbuljong. Vår favorit är Marigold Swiss Vegetable Bouillon.
Ser grymma ut! Har tipsat om dessa bland lite andra julrecept på min blogg. Kika in!
God jul
Vi gjorde dessa fast tillsatte ett halvt paket Super Tofu i smeten. Jag har aldrig ätit godare bullar i mitt liv, de slår tillochmed mormors med ansjovis från min kött-tid. Suveräna. Hoppas er Jul är God, det är vår. Nu blir det julbord för tredje dagen i Olofström, ses i Malmö! Kram!
Bovete FTW!
I was a little skeptical from the beginning but I am happy to report the vege balls were FANTASTIC!
My only query is how long should you soak the buckwheat?
Thank you for sharing this.
Går de bra att frysa i några veckor? Ska testa att göra dessa imorgon men är lite osäker kring hållbarheten.
Joline: Absolut, det funkar hur bra som helst!
Hej! Låter som ett bra recept men det är lite vagt med hur mycket vatten som behövs. (jag antar att det kommer påverka hur bra den färdiga färsen håller ihop sedan).
Ska man alltså inte pressa ur något vatten alls ur sojafärsen?
och en sak till.. Bovetet. Det ska man alltså blötlägg och sen skölja bort det slemmiga från? Det verkar vara så de flesta andra gör.
Erik: Tricket är att man bara ska hälla på så mycket vatten som färsen kan suga upp. Börja därför med en mindre mängd och häll på mer om färsen efter någon minut fortfarande känns hård. Du behöver inte pressa ur något vatten sedan. Och du har helt rätt när det gäller bovetet. Blötlägg och skölj bort det slemmiga som är ”giftigt” och inte ska användas.
Ungefär hur många gram är 8 dl torr sojafärs?
Ska det vara 3 dl bovete före eller efter blötläggning? (Det sväller ju.)
mina smakade jätte äckligt
Tycker tyvärr att detta recept är otroligt otydligt… Bovete? Ja men de finns ju bovetemjöl, bovete korn osv. Så det är mycket svårt att veta vilket ni använder… Och hur mycket vatten man behöver för att blötlägga bovetet? Om det ens är vatten man blötlägger med?
Pingback: Vegansk julmat - 5 recept på veganiserade klassiker - Veganguiden