Nu har det vänt! Det är ett helt annat ljus ute än i december och dagarna blir längre och längre. Innan du vet ordet av kommer körsbärsblommorna att blomma och du kommer sitta på en brygga någonstans och doppa tårna i vattnet.
Hittade en bild från i somras när vi bodde på landet och badade i havet varje dag. Så gjorde vi flädersaft såklart och vår vän Lise som är fantastisk på att egenproducera bjöd oss på marmelad som hon kokat på citronerna från flädersaften. Himla slöseri att bara slänga dom menade hon. Och eftersom jag precis som Lise kommer från Småland tog jag direkt efter hennes recept. Det blev en naggande god burk citron- och flädermarmelad av saftcitronerna.
Vi har ätit den med andakt och det finns fortfarande några skedar kvar i burken med sommar i vårt skafferi.
Flädersaft
Ca 40 blomklasar fläder
3 citroner
2 l kokande vatten
1,5 kg strösocker
50 g citronsyra
Skjölj av blommorna och skär citronerna i tunna skivor. Lägg blommorna i enstor gryta eller skål Om man har ont om plats kan man diska ur och använda grönskslådan i plast från kylskåpet. Lägg på citronerna och häll över det kokande vattnet. Häll i sockret och rör tills det löser sig, rör till sist i citronsyran. Täck över saften ordentligt och låt den stå svalt i 3-5 dygn innan du fiskar upp citronerna och kokar marmelad och silar av saften och häller på flaskor. Jag brukar hälla saften på 50 cl flaskor och stoppa i frysen.
Lises citron och flädermarmelad
3 citroner från fläderblomssaft
1 dl socker
1 dl koncentrerad flädersaft
Skär citronerna i så små bitar du tycker passar en marmelad. Lägg i en gryta och rör ner 1 dl socker och 1 dl flädersaft. Koka i ca 10 min tills marmeladen börjar tjockna. Häll upp på en väl rengjord burk.