Hade bokat ett bord för mig och 9 goda vänner på en båt, M/S Dockan – Mai Thai. Jag var personligen där för att kolla efter bra sittplatser och för att förvissa mig om att det skulle finnas bra mat för veganer.
– Vi kan göra i stort sätt alla rätter vegetariska, lät skepparen eller hovmästaren hälsa.
Man kan säga att Mai Thai gjorde två fatala misstag under kvällen.
Det första misstaget var det första som hände under kvällen, servitören hällde ut en hel thailändsk öl i min vän Karins knä. Något som man tidigare bara sett i Gordon Ramsay’s Kitchen Nightmares drabbade nu vårt sällskap.
Nåja, efter 10 minuter var incidenten glömd för alla utom stackars Karin som frenetiskt gnuggade sin jeansbyxa med lånade handdukar som det stod ”Singha” på.
Det började bli dags att beställa och vi letade girigt i den digra menyn. Någon landade på en Massaman, någon på grön currygryta och en tredje var sugen på en het och syrlig nudelsallad. Gick dessa att få vegetariska, kanske med tofu, undrade vi. Servitören kilade in i köket och återvände. Det går tyvärr inte att få dessa rätter vegetariska, sa servitören lite moloket. Sedan sken han upp och levererade alla vegetarianers mardrömsreplik:
– Ni kan få wokade grönsaker och ris.
Jag började nästan skratta men förstod snabbt att detta inte var något skämt.
Vi hade världens utsikt mot nybyggda lyxlägenheter; yachter i miljonklassen framför oss och turning torso i ryggen och skulle snart käka wokade grönsaker med ris för 129 kronor.
Maten var kass, servicen usel. Tur att omgivningen och mitt sällskap var det allra bästa som gick att hitta.
Har en Malmöfestivals-mat-rapport på gång i veckan. Vi ses.
Det där känner man igen. Inte från exakt det stället förstås, men den typen av situation.
Det mest irriterande är att de ändå kan med att ta fullpris i det läget! De kunde ju istället säga: vi klarar tyvärr inte av att göra vegoversioner av våra ordinarie rätter men ni kan som nödlösning få wokade grönsaker för klart lägre pris.
Den har man hört förut. Att de inte har mer vegetariska alternativ är ju uselt!
Hur många gånger har man inte hört ”Wokade grönsaker med ris” och sett det på en meny?
Nog för att det kan vara gott någongång ibland men inte VARJE gång man vill äta asiatiskt!
Suck. De borde anstränga sig mer tycker jag.
Mycket konstigt, jag har ätit lunch där ett antal gånger i sommar och alltid fått rätterna med tofu. De brukar ha 3 alternativ att välja på under lunch och minst 2 går alltid att göra veg. Fast några speciella smakupplevelser har det inte varit. Det har smakat ungefär likadant som vilken färdig grytbas på burk från mataffären som helst. Men wokade grönsaker! Det är ju skandal på ett thaiställe.
Jennie: jo vi fick rätterna med tofu men det gick inte att få den vanliga menyn utan ostronsås, räkpasta etc.
En riktig klassiker, är nog därför jag brukar välja indiskt mer och mer när det står mellan olika asiatiska restauranger.
Thaiare kan vara lite orinella, men be dom byta ut ostronsåsen till soya sås, det måste vara möjligt men med tanke på namnet
så blir det så här….
MAI THAI= MAI I RÄTT TON BETYDER ”INTE” SÅ NAMNET PÅ THAI
BETYDER ( INTE THAI)
HA DET GÖTTIGT JONSBORG
Nej, vi vegetarianer äter ju inte protein på annat sätt än…
Det här får mig såklart att tänka på mitt senaste restaurangbesök i Finland där självaste Kung Karl-Gustaf ätit för ett gäng år sen, något som restaurangen givetvis var väldigt stolta över. Vi hade besökt stället vid tre tillfällen redan innan vi skulle äta där för att försäkra oss om att veganmat var ok och att bordet var bokat.
Vi fick givetvis inte det bord vi bokat.
När jag gjorde min beställning meddelade servitrisen att någon veganmat inte gick att få och att de sagt fel till oss. De kom på det fem minuter innan vi anlände. Den andra klassikern:
– Du kan få en sallad.
Och vilken smakupplevelse det var! Saftig isbergssallad, klyftade tomater, färska paprikabitar och läcker gurka. Allt toppat med en härlig vinegrätt!
Oliver? Nix. Avokado? Nix. Majs? Soltorkade tomater? Potatis? Champinjoner? Bönor? Nix. Nix. Nix. Nix. Inte direkt att äta som en kung..
Ja tyvärr känner jag igen mig…. men jag vet en ännu värre kommentar och tro mig, jag har varit vegetarian i 14 år snart och får FORTFARANDE hör följande kommentar ibland när vi ska äta ut: ”vi har fisk och skaldjur” – vid sådana tillfällen har man lust att vara fräck och säga – ”sen när blev fisk och skaldjur en grönsak?”… suck
Kan varmt rekommendera New york, det var sååå lätt att hitta mat, både lunch och middag ute. Och många gjorde sitt yttersta för att hjälpa till och hitta bra rätter!
/Linnea
ha! än har ni inte hört det värsta! för några år sen var jag på en stor transträff i båstad som höll till på ett hotell. man bokade i förväg om man ville ha lunch på stället, vilket kostade ca 65 kr tror jag. mina två kompisar som var veganer hade gjort samma sak och naturligtvis sagt att de behövde vegansk kost. när maten väl skulle serveras fick vi köttätare en lyxig och smarrig laxrätt. mina kompisar fick varsin… *trumvirvel* kronärtskocka. jepp. en kronärtskocka utan tillbehör för 65 kr.
det värsta är att man ju förstod att detta inte bara handlade om okunskap från kockens sida, utan om ren hånfullhet. jag undrar varför vissa köttätare är så förlöjligande inför veganism. är de så för att de innerst inne håller med och skäms? jag fattar inte.
Jag kan bräcka alla med hästlängder! Jag firade nyår i Ushuaia i södra Argentina. Mina vänner skulle äta nyårsmiddag på en dyr resturang och jag bestämde mig för att kolla upp möjligheten att jag skulle kunna hänga med. Argentina är ju inte direkt känt för att vara vegovänligt (jag levde i princip på äpplen och riskakor i två månader – de hade till och med köttfett i brödet!), men den kvinnliga kyparen försäkrade mig om att de skulle kunna fixa någon bra mat till mig och att det skulle finnas en förrättsbuffé som jag också skulle kunna äta av. Detta var dagen innan och jag kände mig väldigt nöjd över att jag kontaktat dem i tid och fått klartecken. När vi så kom dit på nyårsafton (vi blev inte insläppta förrän en timme senare än de bokat in oss) visade det sig att alla förrätter innehöll animaliska produkter. Klockan var väl tio-halv elva och jag hade inte ätit sedan lunch. Jag var med andra ord vrålhungrig och började känna mig riktigt mordisk! Nåväl, jag bet ihop och stod ut i förvissningen att jag snart skulle få min huvudrätt som de trots allt haft ett helt dygn på sig att planera till mig. Alla andra fick in sin mat. Vegetarianerna fick pasta med aubergine- och tomatröra, köttätarna fick lax och ris. Efter lång och rastlös väntan dök min mat upp. Jag fick ett serveringsfat. Med ett berg av kokta, frysta grönsaker (typ Findus blandning med tärnade morötter, ärtor och bönor). Jag trodde att det var ett skämt! Mina bordskamrater skruvade på sig och tyckte att nog måste det där fatet vara grönsaker till alla vid bordet och snart skulle väl min mat dyka upp? Icke! Det var allt jag fick. För över 300 kr! Och de hade inte ens gjort sig omaket att krydda dem! Nåväl, jag var på krigsstigen och gav tösen jag pratat med kvällen innan en ordentlig utskällning. Hon skyllde på kockarna och sa att hon inte fått se menyn. Vad betalade de henne för egentligen!? Efter att jag praktiskt taget brutit mig in i köket själv lyckades jag få dem att ge mig samma röra som vegetarianerna fått (den var faktiskt vegansk) tillsammans med ris istället för pasta (den innehöll ägg). Skulle det behöva vara så svårt!? Samma sås som vegetarianerna med samma tillbehör som köttätarna… Smakade tyvärr bara soja, men klart bättre än vattniga frysta grönsaker.
Takk for besøket på bloggen min!
”Vi har fisk og skalldyr” – den er jo en klassiker! (Og jeg som trodde at i Sverige er det superenkelt å være vegetar / vegan – her i Norge hører vi lengselsfullt og litt misunnelig på historiene om all den fantastiske veg*maten man får kjøpt over grensen… ;o)