När jag befinner mig i min hemstad så känns det väldigt tryggt att ta till säkra kort i köket. Jag drar mig lite för att laga sushi eller duka upp persisk buffé när jag ska bjuda min bror och mina föräldrar på middag. Om några år kan de mycket väl vara redo men för tillfället blir det mest klassiska rätter; gratänger, grytor, pastarätter samt godsaker från grillen och ibland nån thai-historia.
När jag var hemma för att fira min födelsedag med mina närmaste serverades en trerätters med tre riktigt säkra kort.
Till förrätt blev det rostad macka med havsinspirerad bönröra, avocado och citron.
Huvudrätten bestod av enkla men delikata grillspett tillsammans med vit potatissallad supreme.
Efterrätten komponerades av Malin och utgjordes av extra kladdig kladdkaka med hallongrädde.
Jag tänkte dela med mig av receptet på huvudrätten och lägga lite extra fokus på potatissalladen.
Fransk potatissallad med vinägrett och rödlök är svårslaget, men ibland blir man sugen på en krämigare variant. Personligen hade jag inte ätit vit potatissallad på kanske två år.
Du börjar såklart med att koka potatis, med eller utan skal är en smakfråga. När det finns så pass fina (borstade) potatis att köpa kör jag alltid med skal på om de så ska rostas i ugnen eller användas i potatisgratäng eller som nu, i en sallad. Jag brukar även dela potatisen i lagom bitar innan jag kokar för att så att säga ha det gjort. Koktiden som annars är kring 20 minuter brukar jag dra ner till 15-16 så blir potatisen perfekt när den fått ligga i vinägrett eller som nu, sour supreme i någon timme eller så.
I mitt recept har jag använt sour supreme, detta av två anledningar. 1. Det är smidigt. 2. Jag hade ätit tre stora och majonnäs-stinna bitar smörgåstårta dagen innan.
Denna kryddades med frusen dill, kapris och inlagd gurka. En lagom stor rödlök finhackades och s&p tillsattes. Jag har funderat lite på vilken sorts dill man ska använda i olika sorters rätter. Anledningen till att jag använder frusen dill är att jag tycker den lämnar ifrån sig mer smak jämfört med färsk dill. Jag brukar köpa hem ett gigantiskt knippe som jag ansar och finhackar eller mixar och fryser in. Superbilligt och bra att ha hemma!
Om du skulle råka ta i för mycket rödlök kan du ta i lite gurkspad som är sött och mildrar den skarpa löksmaken.
Till grillspetten slängde jag ihop en mycket uppskattad marinad som verkligen kittlade både de syrliga och söta områdena på tungan. Blandningen av syran från citronen tillsammans med den lena sötman från sirapen var perfekt harmoni.
På spetten använde jag mig av vegetariska kycklingbitar som marinerats i ungefär en timme, cocktailtomater och paprika.
Recept för 4-6 personer
Potatissallad
20 mellanstora potatisar
1 hackad rödlök
2 burkar sour supreme eller ungefär 4 dl majonnäs
½-1 dl hackad kapris av valfri sort
½-1 dl hackad inlagd gurka och ev. ½ dl av spadet
1 dl frusen dill
S&p
Sötsur marinad
1 dl olja
½ dl vit balsamvinäger
½ dl ljus sirap
½ dl blandade kryddörter, färska eller frysta.
Rivet skal från ½-1 citron och lite av saften
s&p
Här kommer en liten bild på förrätten också!
Andra bloggar om: potatissallad, trerätters, förrätt, grillspett, grilla, marinad
fan va fint! är dock nyfiken på exakt vad som är i förrätten
vad gott det verkade! ett tips är att trycka ner en massa färsk dill i en burk utan att hacka den innan, stoppa sen i frysen och skrapa ur med en gaffel när du ska använda dillen. den blir som hackad då, arbetsbesparande!
Vi som var ”inbjudna” bugar och bockar, för denna delikata 3-rätters!!!
Allt var toppengott, kladd chokladkakan var den godaste vi nånsin ätit!
Tusen Tack från föräldrarna o brorsan
Vart är rostbiffen, Björn Gadd? Det är inte många som firar sin 25årsdag med en ”studenten-buffé”. 😉
grattis på 25-årsdagen!