På Dolce Sicila
Jag beslöt mig för att på ett högst ovetenskapligt sätt undersöka vilket som var Malmös bästa glasshak. 3 glassbarer valdes ut och sedan cyklade jag och min vapendragare Lina dit och testade oss igenom stora delar av deras sortiment.
Med stora, glassiga leenden slängde vi ur oss allehanda klyschor om fräschör, sockersöthet och chokladig choklad. Men någon vinnare, det blev det inte tal om.
Snarare fann vi att alla tre barer som vi testade fyller olika funktioner.
Is á Bella
Föreningsgatan 30 (Bredvid Synagogan)
Här serveras drygt 20 sorters hemmagjord Italiensk glass. Många av sorterna är sorbet med fruktiga smaker som t.ex. blodapelsin eller melon men även rismjölks-glass finns. Våra favoriter var nougat och cocos, båda baserade på rismjölk.
Med rismjölken får man en en glass som både är luftig och gräddig utan att vara allt för tung. Nougatglassen var len och smaken var nötigt gräddig, oerhört rich och smakrik i varje slick. Cocos-smaken är verkligen en strandsmak och var lika delar läcker som delikat. Vi testade även Straciatella och skogsbär som båda fick godkänt utan att imponera nämnvärt.
Målgrupp: Glassälskare med en fäbless för Italien som tror eller vet sig kunna lite mer om glass och vad som är äkta och inte. Rutinerade gottegrisar som gärna testar något nytt.
Lina <3 på Is á Bella
Dolce Sicilia
Drottningtorget 6
Här har vi en riktigt genuin och konservativ glassmakare, enligt ryktet är deras personalpolitik lika gammal som recepten.
Drygt 20 sorter erbjuds och samtliga tillagas på plats i caféet.
Det som gör Dolce Sicilia speciellt är att de inte låter något gå till spillo i sin tillverkning, köper man en apelsinsorbet så kan man ta gift på att skalet och de vita hinnorna åker med också. Detta är på gott och ont, mest gott. Man får verkligen en speciell upplevelse och smakerna är oerhört stora och rika. Vi testade fikon och päron-sorbet samt deras nötiga chokladglass. Ingredienserna är typ frukt och socker varför upplevelsen verkligen blir på riktigt, både på gomseglet och på samtliga smaklökar.
Målgrupp: De lite äldre som är säkra i vad de gillar och inte räds robustare smaker. Deras bär-sorbeter är dock väldigt populära bland de copywriters, frisörer och studenter som rör sig i området.
Lilla Glassfabriken
Holmgatan 9 (Snett över operahuset)
På Lilla glassfabriken finner man en hel uppsjö av smaker. Två enorma frysdiskar fulla med glass gör ingen besviken. Här hittar vi både de mest spännande och kontroversiella varianterna i testet samt de tjusigaste smakerna. Smakupplevelsen är inte lika genuin som på de andra ställena vi besökte, men ärligt talat, ibland vill man bara ha en jävligt söt, god glass. Vi testade en champagnesorbet, som verkligen smakade examen och balkonghäng. Kombinationen av Lime och Passionsfruktsorbet var en fuktig dröm för alla som älskar en isig daiquiry. Rabarber-diton hade små, lite trådiga bitar i och kändes alldeles nyskördad.
Målgrupp: rusiga studenter, närmsta minderåriga samt morföräldrar.
Vi var båda väldigt glada efter att ha testat 12 smaker i denna 90-minuters glass-batalj. Nog för att gamman över att få smälla i sig glass är stor, men den verkliga behållningen är nog att vi har ett oerhört rikt utbud av riktigt god glass över hela staden här i Malmö.
Vi bugar och bockar för glassen, som vi såklart betalade för själva, men kan man få ett lite trevligare bemötande nästa gång? Tack.
Texten och bilderna är även publicerade i Malmö Fria
Jag tycker Lilla Glassfabriken är skrämmande otrevliga. Is á Bella är indier-artiga men deras glass smälter innan man hinner slå sig ner i parken och på Dolce Sicilia får man alldeles för lite i bägaren och en personal som bör lära sig att man serverar glass med ett leende på läpparna. Glassen i Malmö är okej, men när solen för en gång skull skiner i denna stad och glassen kallar så borde man få slippa en sur märkvärdig jävel som lutar sig tillbaka mot att det görs god glass i Italien.
FETT! Kanske ska dra igång ett glassbattle, Malmö mot Stockholm… eeehh eller jag måste nog reka lite först så att det över huvud taget blir en match. Så det inte blir att ställa Barcelona mot förskolan Tranans sexårsverksamhet i fotboll.
Du skriver så bra Björn!
och vad goa ni och glassarna ser ut!
basket snart?
Var på Is a Bella i förra veckan, fantastiskt! (och övertrevliga tyckte jag snarare de var 🙂 Käkade kokos, choklad och skogsbär som risglass och blev väldigt positivt överraskad! Både chokladen och kokosen var grymma men jag tyckte nog att skogsbärsglassen överraskade mest. Jag gillar inte frukt och bär-glass så mycket, men denna kan vara den godaste bärglass jag ätit, vegansk/ovegansk/whatever! Just kombinationen av extremt mycket fruktsmak OCH krämighet var obegriplig, fattar typ inte hur de gjort.
Nåväl, får se om det blir glassbloggande i sommar. Borde ju blogga om is a bella, tyckte det var fantastiskt!