På sommaren ska varenda kotte ställa till med grillkalas och jag ser tre huvudkategorier av grillare. Familjerna med svindyra gasolgrillar, kidsen i parkerna med engångsgrillar och sist de ofta föraktade elgrill-på-balkongen folket. Vad man väljer att hiva upp på grillen varierar, elgrillarna kör ofta flintastekar och kanske nån tjock korv med ”lätt” potatissallad baserad på creme fraiche. Hemma i familjevillan är det grillspett med svamp, cocktailtomat och nåt dyrt vitt kött och kanske en somrig sallad till. Personligen känner jag mig mest hemma i parkerna med en engångsgrill eller i bästa fall en klotgrill i miniformat. Kidsen i Malmö sportar sojakorvar och vitlöksmarinerade tofuspett med färskpotatissallad.
Såja, lite generaliseringar men nu tänkte jag göra upp med en problematik som man oftast ställs inför i villaträdgårdar, seriös grillning tar tid och folk är hungriga.
Därför gjorde jag på senaste familjegrillningen i ordning lite tilltugg som passar att placera i grillens utkanter där de sköter sig själva utan att brännas. Medans mina matgäster likt hyenor svassade kring grillen kunde de ta för sig av tilltuggen utan att skämmas.
Jag skar en aubergine på långsidan, 6-7 mm tjocka remsor. Lade dem på en tallrik och saltade ordentligt. Ställde en tallrik ovanpå som jag tyngde ner med en gryta. Detta för att auberginen ska släppa vätska och undvika att bli sladdrig när den tillagas. När den stått där i ungefär 45 minuter skar jag de avlånga styckena i tunnare bitar, ca 1.5 centimeter. Rullade ihop dem och fäste med en tandpetare. Sen lät jag dem stå i en spartansk men utsökt marinad av olivolja och vitlök.
Som komplement till denna medelhavsdoftande tapas bestämde jag mig för att ha marinerade svampar. Jag blandade ihop olja och kinesisk soja och kokade upp det med lite riven ingefära och en aning sirap. Därefter slängde jag helt enkelt i champinjonerna och lät dem stå och dra ett tag.
När det var dags att grilla den ”riktiga” grillmaten fick tilltuggen hålla till i utkanten och man kunde gå och plocka sig några minispett när hungern började bli outhärdlig. Champinjonerna gifte sig väldigt fint med en kall öl, de måhanda fulsnygga auberginepinnarna gick hem hos vinpimplarna i gänget.
Tilltugg som räcker för 5-6 personer
1 aubergine
1-2 dl olivolja
3 rejäla vitlöksklyftor
s&p
3 nävar champinjoner
2 dl rapsolja
1 dl kinesisk soja
½ dl sirap
1 stor tumme riven ingefära
1 paket tandpetare (ej med fluorsmak)
fan va gott det såg ut! aubergine är min nya hang-up. har ätit det typ varje dag i en vecka
Aubergine är ju alltid en favorit. Jag tenderar att undvika grillfester om det inte är min egen. Lite trist kanske, men köttfanatismen blir verkligen för mycket.
Halloj!
Kom tyvärr ej upp till mässan pga min flickvän insjuknade i lunginflammation så ja var tvungen ot a hand om henne 🙁 var väldigt synd hade vart kul att ses!
Gick snitt utdelningen bra?nästa år kan vi ha bord brevid varandra hehe
/sebastian
Ser ju jättegott ut. Skall testa auberginen vid nästa grillning. Fint foto!