Min fina vän Andy gästbloggar på Vegankrubb. Tack!
Jag blir varm om hjärtat när ärtsoppan sätts på bordet, när nyponsoppan värms på spisen eller när julbordet vankas. Har växt upp med en mamma som gjorde allt från grunden, åt aldrig Mamma Scan, klöktes av skolbespisningens halvfabrikat, pappas kalops när han hade tid och mammas söndagsstek med brunsås var vecka.
Idag förkastar vi animalier och vi har all anledning att göra det. Klimatet, rättvisan, etiken. Det finns längre ingen anledning till att förtycka djur och människor.
Fast jag, jag avskyr när traditioner försvinner. Vad som helst kan få mig att bli nostalgisk, Kalle Anka-tidningen i brevlådan på fredagarna eller Vår Kokbok upplagan 1976. Betänk då att jag är av årgång 1987 så förstår ni hur djupt rotat det sitter.
Så, vad gör den nostalgiske revolutionären?
Mina vänner, Husmanskosten 1.2 är här! Vi måste inte göra samma misstag som många dem före oss, vi måste inte ut med det gamla och in med det nya. Vi tar det bästa, essensen av en tradition och gör om det till något som passar vår tid.
Den Gyllene Medelvägen, vilken svensk kan inte motså den?
Vad sägs om sojafärskåldolmar med potatis och sås, panerade tofupinnar med potatismos eller varför inte ärtsoppa? Perfekt så som den alltid varit.
Jag bjuder er på Seitansöndagsstek med potatis löksås och 2 nödvändiga tillbehör; lingonsylt och pressgurka. Känner ni för en crossover så sväng ihop en coleslaw på vitkål och syrliga äpplen på sidan!
Börja med pressgurkan, den blir godast om den får vila lite innan.
1 gurka
1 tsk salt
2 msk 12% ättika
1 dl vatten
2 msk socker
malen vitpeppar
hackad persilja
Gör en lag av resterande ingredienser, häll av vätskan från gurkan, blanda allt och låt stå och dra sig.
När steken ligger i ugnen skalar man och kokar potatis.
Löksås passar förträffligt till! Min bästa löksås gör jag av en gul lök som fått brynas länge på medelvärme i en rejäl matsked margarin. Blir det för torrt, lägg i en matsked till. Gör en bottenredning genom att tillsätta 1-2 msk vetemjöl som vispas ut i margarinet. Tillsätt 2 dl osötad sojamjölk och vispa energisk för att undvika klumpar. En halv smulad buljongtärning, salt, peppar, vinäger och valfri örtkrydda ger sedan en fin mild smak. Låt koka upp, kolla konsistensen och smaka av.
Voilà, en modern revolution på din tallrik.
Hej vilken bra sida!
titta gärna in på min blogg Tova*Veggie
/Tova
grymt…du har så jävla rätt!
väl valda ord!
håller med i allt!!
kram.
En riktig klassiker! Och det där med en ”revolution på din tallrik” känns mystiskt bekant… måste ha läst det någonstans… 😉
jonsborg/hästar boll boken astrid: tacktacktack!
veganbidraget: shit, ja jag visste att jag läst det någonstans bara inte var, hoppas de va okej att låna er fina slogan!