Den unga kvinna som denna vinter får mig att se ljuset pratade om ingefärsglaserad anka.
Jag visste inte riktigt hur hennes recept brukade te sig så jag gjorde ett eget.
Ankan inhandlades i en asiatisk frysdisk.
Glasyren:
2 tummar ingefära, riven
2 msk plommonmarmelad eller 1/2-1 plommon och lite råsocker
lite färsk chili
lite tamari
lite olja
lite peppar
När jag gjorde receptet hade jag 2 stora plommon i, det var för mycket och glasyren blev inte sådär marmeladig som jag hade hoppats på. Det blev mer en underbart god sås. Så i detta receptet har jag dragit ner på plommonen. Vill du däremot ha en riktigt jävla god rawfood-sås så kör massa plommon!
Jag bredde glasyren på den tinade ankan och körde den i ugnen tills jag tyckte det såg färdigt ut.
Till ankan gjorde jag ett pilaffris med mandel och aprikos samt lite saffran.
Fräste lök och mandel med saffran och aprikos i ganska mycket olja. Fräste med riset under någon minut och lät det sedan stå på lägsta värme i ca 30 minuter.
Anka är väl inte veganmat?? :S
Såklart är det en vegansk anka gjord av soja.