Ibland dyker det upp matidéer i huvvet. Man vet inte om någon annan smarthead tänkt samma förut eller om man har hittat på något nytt. En googling tar ofta ner en på jorden. Mangoketchupen är inget jag uppfunnit men jag tänkte att ni vill testa det ändå. Den passar till en djärv, grillad korv fast kanske ännu bättre till kycklingklubborna och sötpotatisen som jag serverade det till.
Mangoketchup
2 mango / 1 paket fryst mango, tärnad
1 msk råsocker
2 msk vinäger
1 tumme ingefära, riven
1 gul chilifrukt, finhackad
1 salladslök, skivad
salt
Lägg mangon med socker och vinäger i en gryta. Låt småsjuda någon minut. Ha i ingefära, chili och salladslök samt salta.
Låt det stå och mjukna tillsammans och mixa sedan med staxmixer.
Låt stå och svalna. Häll upp på flaska. Servera.
En söt sås, precis som ketchup med lite extra hetta. Smaka av med mer eller mindre vinäger och socker för att hitta din favoritkombo.
Pankofriterade kycklingklubbor
5 kycklingklubbor, marinerade i sojasås och lime. Finns på asienlivs och är kött uppträtt på sockerrör.
3-4 dl panko (japanskt ströbröd som ger extra krisp)
1 dl mjöl
paprikapulver
vatten
salt och peppar
1 liter olja
Marinera klubborna i god tid. Hetta upp olja i en stor gryta, sätt värmen på näst högsta eller mät tempen. 180 grader är bra.
Rör ihop vatten och mjöl med en gaffel, krydda m salt, peppar och paprikapulver. Det ska vara ganska tjock konsistens, inte rinnande men heller inte allt för trögflytande. Slå upp pankon på en tallrik.
Doppa klubborna i mjölblandningen och vänd dem sedan i pankon. Därefter, försiktigt ner i den varma oljan. Låt dem friteras där i 4-5 minuter. Låt rinna av på papper. Servera med gott ris eller sötpotatis eller rostad majrova och en stark, het sås!
Lite läskigt med ”benen” tycker jag >.
Johanna: Ja lite fast det är ju sockerrör typ och helt naturligt!
Jag hänger inte med. Kyckling? Gjorda av?
Jag har inte hittat vegansk panko än, nån som vet var i Göteborg det går att finna?
Det var langesen jag åt detta soy chicken drumstick, nu blir jag sugen! Jag brukade marinera den i soya sauce, sake, ingefära juice och lite sesam olja. :)) yum yum
Varför heter det kycklingklubbor?
Vore roligare med något eget, skulle dessutom locka mig mer!
Katinka: Vet inte varför de heter så! Det kan vara väldigt svårt och kostsamt att lansera ett helt eget namn på en vegetarisk variant även om jag håller med dig om att det skulle vara det bästa.
Köper du dom i nån asiatisk butik på Möllan? Isåfall vilken?
Pär: Öst asien livs på simrishamnsgatan brukar ha dem!
Visste inte att det fanns vegetariska kycklingklubbor. Måste jag pröva, låter jättegott (ketchupen också). Får slinka in där nästa gång jag är i Malmö.