Pumpasäsongen har börjat! Igår var jag på Möllevångstorget och köpte tre olika sorter. Av dem gjorde jag en röra som jag liksom inte kan sluta hitta användningsområden till. Igår var den fyllning i hemgjorda pastaknyten och idag blev den en smarrig pastasås, imorgon läggs den över tofufiléer och sprödbakas i ugn. Röran funkar som fyllning i en lasagne eller bakad potatis och är fantastisk precis som den är, som krämigt tillbehör till vilken rätt som helst.
Så här gör man.
Dela pumpan på mitten och gröp ur kärnhuset. Skär ca 3 centimeters skivor och lägg i en form, ringla över lite olja och salta och peppra. Baka pumpan i ugn på ca 200 grader i 30 minuter eller tills både skalet och köttet är mjukt. Fräs under tiden lök på svag värme och hacka en näve persilja, några myntakvistar och en bit färsk chili. Lägg den bakade pumpan i en skål och mosa den med potatisstöt eller gaffel. Det ska vara lite olika stora bitar och skalet ska vara kvar (klipp med sax om skalet envisas med att inte delas). Tillsätt lök och hack och smaksätt med citron, salt och peppar.
Detta är således originalversionen av röran som säkerligen kommer att uppdateras ett par gånger. Nästa gång fräser jag med röd paprika och byter ut persiljan och citronen mot koriander och lime.
Tips från experten:
Det kan vara lite krångligt att pilla ut pumpakärnorna men det är värt besväret. Jag brukar först göra en grovpillning och sedan i en skål med varmt vatten gnugga bort fruktköttsrester. Sedan torkar jag dem lite med papper och rostar gyllene med nån droppe olja och salt.
Text och foto av Hanna
Nice! Ska va några pumpor i vår lott så perfa med ett pumpareceptet till 🙂
Fina bilder Hanna! ska nog testa pumparöran om jag hittar nån pumpa.
Hej!
Har en fråga ang vitaminer. Jag läste i ett nr av tidningen iFORM att vi behöver K2, och enligt deras lista finns det inte i någon vegansk råvara, utan i tex. ost och gåslever (Huvvaligen). Men du kanske vet var jag kan få i mig det på veganskt väg?
MVH //Lina
Lina: Har faktiskt inte den blekaste aning!
Hej! , jag skulle vilja ha lite hjälp av dig 🙂
Jag ska gifta mig sommaren 2012 och detta kommer stå på vår meny.
Förrätt – Tunnbrödsrulle med rökt abborre
Varmrätt – Fläskfilé med soltorkade tomater, potatisgratäng & senapssås.
Efterrätt – Pannacotta med åkerbärssås
Bröllopstårta
Vi kommer ha några veganer och vegetariska folk på vårt bröllop, har du någon ide på vad man kan göra för liknande rätter till dem!?
Mvh
Hanna
Vad är det för ”köttbitar” på första och sista bilden?
Freylis: Det är asiatisk veg kyckling/chichi