När min kära sambo kom hem efter att ha varit borta ett par dagar så kände jag mig tvungen att bjuda på hennes älsklingsingredienser, nypotatis och tofu. Tofubiffarna har jag haft med tidigare i bloggen och dem lagar vi nästan varje vecka, det är så lätt att variera smaken så att man aldrig behöver tröttna.
Idag så blev det färsk rosmarin direkt från balkongen som fick dominera smaken.
Tofubiffarna gör man av ett paket hårdtofu som man mosar med en gaffel. Därefter tillsätter man lite vatten och lite mjöl. Man får prova sig fram till rätt konsistens men det brukar inte vara så svårt. Jag kryddade med finhackad rosmarin, salt och peppar. Efter att ha format dem till biffar lade jag dem i en stekpanna med upphettad olivolja. Stek hårt ungefär 5 minuter på var sida.
Bearnaisesåsen har ju varit husmankost sedan stenåldern, antar att det är blå band och knorr som är de populäraste sorterna, men det är mycket godare och enklare att göra sin egen veganvariant. Gör en bottenredning; smält en klick margarin i en kastrull, häll därefter på lite mjöl. Vispa ihop. Slå på mjölk. Låt det koka upp till lagom konsistens. Tillsätt gurkmeja, dragon. Slå i lite vitvinsvinäger samtidigt som du vispar frenetiskt, allt för att undvika att såsen skär sig. Salta och peppra.
Som sista touch rev jag skal från en citron. Därefter plockade jag 6 stora basilikablad som jag mosade ihop med citronskalen med hjälp av en gaffel. Vispade ner och smakade av, underbart!
Rätten serverades med kokt nypotatis (krav!) och en enkelt linssallad och det blev mycket uppskattat av min bättre hälft!
Recept som räcker till två matglada personer:
Rosmarinbiffar:
1 paket hårdtofu, ca 500 gram
1 näve färsk rosmarin
lite vatten, lite mer mjöl
s & p
Citron och basilikabearnaise:
1 klick margarin
1-2 matskedar mjöl
3-4 dl osötad sojamjölk, eller annan växtmjölk
2 msk vitvinsvinäger
2 tsk torkad dragon
6 stora blad basilika, krossas
rivet skal av 1 citron
s & p