Under veckan som gått har det figurerat en hel del lussekatter på sociala medier. Den gula kryddan som är värd sin egen vikt i guld har hittat in i vårt kök också. Saffran är en väldigt speciell krydda och den platsar på många fler tillfällen än bara kring lucia. Samtidigt ska den användas sparsamt och inte för ofta, man vill ju inte urholka den lyxiga smaken och doften. Här är ett recept med enkla ingredienser toppat med en dyrbar smaksättare.
Ingredienser
1 stor gul lök
2 klyftor vitlök
olja
buljong
3 dl röda linser
1-2 burkar tomater
1 tomatburk vatten
2 msk tomatpuré
2 kuvert saffran +lite socker
3 dl kokta stora vita bönor, kikärter eller motsvarande
5 st små gröna tomater
salt & peppar
Gör så här
Hacka löken fräs den i olja och tillsätt buljong och röda linser. Häll på tomater och vatten. Mortla saffran tillsammans med lite socker, tillsätt detta och tomatpuré och låt koka tills linserna nästan är klara. Lägg i bönor och färska tomater, späd eventuellt med mer vatten och smaka av med salt och peppar och eventuellt lite chili om du vill hotta till det hela. Servera med en klick yoghurt eller färskost och en klyfta citrus.
Foto och recept av Hanna
Hur använder du saffran? Förutom i lussekatter, paella och saffranssoppa då såklart.
småkakor!
Tack för tipset – funderar på att ordna lite Nobelvaka med soppa på lördag. Då han, Tranströmer ni vet, skall hyllas!
Åt en gyllene krämig squashsoppa i Edinburgh. Ingen saffran, men ack så god och gul!.