Till en buffé som vi gjorde i slutet av året ingick sommarrullar som en av rätterna. Sommarrullar är en vietnamesisk, kall rulle av rispapper, fylld med t.ex. tofu och olika grönsaker samt färska kryddor.
Eftersom det koreanska köket är i ropet valde vi att göra en mashup och fylla våra rullar med koreansk färs och det blev mycket uppskattat!
Till sommarrullarna serverar man med fördel ett par olika dipsåser.
Rispapper kan man fråga om i asiatiska butiker, de är genomskinliga, torkade och mycket tunna.
För att kunna fylla dem med godsaker blöter man pappret i några sekunder varefter de blir slinkiga och lättare att jobba med. Börja med att vika in bottnen, sen sidorna och rulla sedan ihop till rulle.
Koreanska sommarrullar
Rispapper
Salladsblad, t.ex. romansallad
Sojafärs
4 msk Kodjokaro (koreanskt chilipulver)
2 msk Kodjojang (koreansk pasta på röda chilifrukter, även kallad chili-miso)
1 dl rostade solroskärnor
3-4 pressade vitlöksklyftor
buljongpulver
salt och peppar
Blötlägg färsen i uppkokt vatten. Rör ner alla kryddor och buljong. Smaka dig fram till lagom stark smak. De koreanska chilikryddorna är inte särskilt starka men ger ändå mycket smak. Låt stå och dra i 30 minuter.
Lägg ett 1/2 salladsblad i mitten av det blöta rispappret. Fyll på med ca 2 msk av färsen. Rulla ihop. Börja med botten, sen sidorna och rulla uppåt. Pressa bestämt men försiktigt och lägg rullen med skarven neråt.
Till nyår gjorde vi sommarrullar till förrätt. Då fyllde vi dem med mangoskivor och marinerad broccoli. Också det väldigt gott!
Dipsås med ingefära
riven ingefära, massor
rapsolja att mixa i
sirap
lite sojasås
Dipsås med mango
1 mango
ljus sojasås
1 chilifrukt
1 msk vinäger
Dipsås med kikkoman, citron och koriander
3 delar kikkoman
1 del citronsås
hackad koriander
Låter gott! Är nybliven vegetarian så tänkte hänge här för lite inspirerande recept;)
MEN VAD GOTT!!
4 ljusstakar av den modellen? Fint!
Oooo.. låter riktigt gott. måste få flickvännen att prova det.
//Tommy