Röd och vit quinoasallad med saffran och rivet apelsinskal
Idag bjuder jag på tre recept som passar bra på julbordet, två är klassiska svenska julrecept och i det tredje har jag försökt vara lite nyskapande.
Vi börjar med det lite modernare receptet, en röd och vit quinoasallad med saffran och rivet apelsinskal. Quinoa har jag lagat i bloggen tidigare, den här gången hittade jag röd quinoa som är väldigt vacker att jobba med, på bilden har jag skiktat rött och vitt för att få en läcker effekt.
Man kokar quinoa-sorterna var för sig, med ett paket saffran i varje uppkok. I den röda varianten har jag dragit några drag på chilikvarnen för att få lite sting.
Medans quinoan står och kokar sina ca 20 minuter skär man upp gurka, tomat och purjolök i mindre bitar. Jag rev även skal från 2 apelsiner med ett ciseleringsjärn som ger lite snyggare skalbitar. När quinoan kokat klart och svalnat av blandade jag samman allting i två skålar, en med röd och en med vit quinoa. Pressade därefter över saft från 2 apelsiner för att få en saftig smak på salladen, tillsatte lite extra salt och peppar och strödde över nötter. Salladen är väldigt lätt och fräsch och passar perfekt på julbordet eftersom den lyckas brotta ner de andra ganska tunga smakerna från kål och liknande rätter.
Janzon’s temptation – frestelse med oliver och kapris
Jag har sett lite olika veganska och vegetariska recept på den klassiska Janssons frestelse, de har ofta innehållit t.ex. tartex och svamp, men i det här receptet är jag på jakt efter den karaktäristiska sältan som vi finner i originalreceptet. Ett år provade jag med svarta oliver, men eftersom de inte är särskilt salta fick jag tänka om inför detta års julbord. Gröna oliver och kapris blev det svar jag fann och resultatet blev fantastiskt.
Jag rev först upp potatisen på det grövsta bladet i min mixer, det bästa är nog att använda en potatisdelare i plast eller metall, men man tager vad man haver. Jag lade dem att vila i vatten på de andra ingredienserna, skivade gul lök tunt och stekte på mellanhög värme. Silade av kapris och oliver och mixade hastigt för att få ut ännu mer av smakerna.
När jag byggde frestelsen blandade jag 4 delar riven potatis, 1 del oliv och kapris och 1 del lök som jag lagt i en smörad form. Jag tillsatte salt och peppar samt en liten del kryddpeppar. Anledningen till att jag använde mig av kryddpeppar är att min kära mor tipsat om det ingår i den lag som ansjovisen ligger i. På toppen av frestelsen tillsatte jag ännu 1 del potatis som fick ligga för sig själv. Jag slog på sojagrädde och strödde ströbröd över. Toppade med flytande margarin som hjälper till att få den gyllenbrun. Därefter fick den stå i ugnen 45-60 min på 200 grader.
Till det tredje receptet har jag tyvärr ingen bild, men om ni har mycket tid och lite pengar så tycker jag definitivt att ni ska prova det ändå. Det är en hemmagjord tofuprins, receptet har jag setts tillagas och därefter har jag improviserat fram ett recept som jag blev ganska nöjd med. Det bästa är om man kan förbereda receptet en dag innan servering.
Man börjar med att göra en kraftig buljong med tomatpuré, lagerblad, kryddpeppar och vanlig salt och peppar. Om man vill, och det vill man, tillsätter man även en halv flaska rökarom. Medans det står och puttrar stansar man ut korvar ur tofublocket med hjälp av en äppelurkärnare. Om man använder asiatisk hårdtofu, t.ex. supertofu så blir det ca 25 prinsar. Det går att använda den tofun som kung markatta tillhandahåller, men den är ofta något lösare, mindre och dessutom dyrare (fast ekologisk). Lägg prinsarna i buljongen och låt koka ½-1 timme och sedan stå kallt över natten i buljong. Någon timme innan du ska servera korvarna steker du dem på hög värme med olja. Tillsätt gärna resten av rökaromen när du steker för extra bra resultat. Receptet är lite krångligt kan man tycka, men det är så himla dyrt att köpa färdig vegansk korv att det är värt det även om korvarna inte blir så himla vackra. Är det estetik man är ute efter rekommenderar jag seitan, på oxon.se hittar du massa coola seitan-recept.
Vill önska alla läsare en God Jul och så får vi se om Vegankrubb kan klämma ur sig någon nyårsmeny. Har tagit på mig att jobba natt den aftonen så jag får väl vara glad om jag ens kan få tag på en hämtpizza.
Quinoasallad för 6-8 personer
2 dl röd och 2 dl vit quinoa, följ instruktionerna på paketet
2 paket saffran
½ gurka
3 tomater
15 cm purjolök
2 apelsiner, både skal och saft
1 dl solroskärnor
s&p och ev. lite mald chili
Janzon’s temptation för 6-8 personer
1 liter grovriven potatis
1 dl gröna oliver, urkärnade och pimientofria helst
1 dl kapris
2 gula lökar
1 paket sojagrädde
½ dl flytande margarin
ströbröd
2 teskedar salt
2 teskedar vitpeppar
2 krm kryddpeppar
Tofuprinsar ungefär 50 stycken
1 kg hård tofu
1.5-2 L vatten
1 tub tomatpuré
2 grönsaksbuljongtärningar
4-5 lagerblad
några kryddpepparkorn och vitpepparkorn
1 flaska rökarom, hälften till buljongen och hälften att tillsätta vid stekning
För ännu fler julrecept kolla in min goda vän Nina’s julrecept och aubergine-sillen samt den griljerade kålroten som jag gjorde förra året.
Å, mums, vad gott detta lät! 🙂 Det blir absolut quinoasallad i någon form (vet inte om jag lyckas hitta röd, har aldrig sett det) och den här frestelsen verkar oemotståndlig! 🙂
Hallå!
Tänkte bara kolla vad den där Asiatiska supertofun är för något o var man får tag på den? Brukar bara använda den holländska, ”blå” hård tofun, blev intresserad av den du nämnde då jag skulle vilja ha riktigt hård ibland! Super najsa recept, blir Quinosallad till årets bord!
//Fredrik
fredrik: supertofu har jag bara sett i asiatiska livsmedelsbutiker, finns en hel del i malmö kring möllevångstorget. Andra sorter går också bra, men akta dig för silken-tofu som är alldeles för lös.
I år gjorde jag en Jansson med soltorkade tomater, blev supergott! Lät gott med gröna oliver i också, nästa gång blandar jag oliver och soltorkade tomater. =)
Hej Björn!!
Våran familj har haft en vegetariska variant av Jansons frestelse i många år. Vi har också gröna oliver för sältan.
Hos oss har den fått namner ”Olivia Jansson”
Hoppas att du har haft en fin jul! Kram från Olga, Dano hälsar!
Gott nytt år från brasilien!
Bra blogg, här kikar jag in igen även om jag inte själv är veg. 🙂
lääänka gärna min blogg!
Jag känner att jag måste tipsa om vår variant av Janssons frestelse, som är en modifiering av ett klassiskt vegetariskt janssonsrecept från 80-talet (modifieringen består av att vi har bytt kogrädde mot sojagrädde):
Potatis skurna i stavar
Gul lök, skuren i ringar som steks gyllenbrun i förväg
Aramealger (behöver läggas i blöt typ 5 min innan gratängen läggs ihop)
Sojagrädde
dill
Dillen och algerna ger ganska naturtrogen ansjovissmak, men tack för tipset om kryddpepparn, det får vi prova nästa år och se om det kan komma ännu närmare.
En jag känner tog med sig denna jansson till en icke-vegetarisk julbuffé (där det fanns traditionell jansson också) och köttätarna där åt av den hela kvällen utan att upptäcka att den var annorlunda på något sätt.
Pingback: god jul « vegannasol
Pingback: god jul | vegannasol [vegansk mat für alle]