Bild från svt.se
Det är sorgligt att SVT-programmet Landet brunsås får sändas. På bästa sändningstid.
Programmet är producerat av Erik Haag och Henrik Schyfferts egna produktionsbolag Brommamamma så man får väl vara glad för att deras ungar får mat på bordet.
Det enda som egentligen är intressant i programmet är när de pratar med matforskare, etnologer och antropologer om de svenska matvanorna. Annars är det ett frossande i dumhet och upprepningar; humorn känner vi igen från andra program som Schyffert medverkat i och upplägget är liknande, fast sämre än de program om Sverige som geniet Fredrik Lindström gjort för tv.
Schyffert’s lilla inslag i varje program där han skojar om att han fortfarande lagar mat som en ungkarl är kanske det allra sämsta i hela programmet. Han använder 5000-kronors knivar för att öppna ett paket med Dennis-korv som han kokar i en gryta värd nästan lika mycket. Han tycker det är skojfriskt att propagera för att billys piroger är grym mat när han ”är ensam hemma med ungarna”. Eller när Henrik ännu mer förstärker bilden av sig själv som en förvuxen, förlegad pojke och blandar jättestark chokladmjölk.
Ändå kan jag inte låta bli att titta, jag vill så gärna att det ska vara bra eftersom mat och antropologi intresserar mig väldigt. En bortkastad möjlighet är vad det är.
Jag undrar nu när det första vegetariska matlagningsprogrammet kommer. Jag ställer självklart upp som researcher och reporter. Självskriven programledare är jag också. Svt Malmö, ni har mitt nummer.
Du hänger upp dig på att dom halstrar hamstrar istället för vegansk kylling. Lotta Lundgren bloggar till mer än hälften vegetariskt och ekologiskt. Så det kommer nog det också tids nog, Björn Gadd.
Patrik din ärkeidiot. Som du ser har jag inte ens nämnt hamsterincidenten. Och inlägget skrev jag redan innan debatten om hamstern tog fart.
Hanna. Det finns vegetabiliskt e471
Jag tycker programmet är intressant och Lotta Lundgren är helt fantastisk. Att hon har en blogg har jag missat – ska genast kolla upp! Det som retar mig allra mest är faktiskt deras genussyn. Två män och en kvinna – då är det balans. Än bättre blir det när kvinnan är den enda som har kunskap i ämnet och är påläst, de andra två bara lattjar runt och fyller ut. Bara Lotta hade gett mer substans tycker jag.
Jag tyckte det var lite fånigt av dem att plocka bort marsvinsklippet. Jag hade gärna sett det. Vad skiljer marsvinet från vildsvinet de gjorde korv på i förra veckan…?
ah, så skönt med lite kritik. har inte sett så mkt, bara ngt avsnitt där mats-eric nilsson (hemlige kocken) var med. Och jag blev arg. Sen läste jag det här: http://www.newsmill.se/artikel/2010/02/03/landet-bruns-s-ekonom och tänkte att man borde blogga.
Det värsta är väl att de verkar ha den hemlige kocken som husgud, trots att han helt uppenbart är smått galen (man ser det i ögonen 🙂 och förmodligen kommer ut som sverigedemokrat inför valet. Visst, det är bra att han avslöjar rent ljug och farligheter bland tillsatserna, men hans äkthetsvurm är bisarr och obehaglig. (har läst båda böckerna, man sugs in, sen känner man sig smutsig…)
Bra skrivet munnen. Lotta är het och bra, annars är det inte mycket att hänga i granen. Lika stor besvikelse som Anders och Måns nya serie.
Är jag en ärkeidiot bara för jag inte delar din åsikt?
Anledningen till att ingen vågar släppa fram en vegetarisk kock är att de flesta tunga namnen också är djurrättsaktivister, som garanterat inte hade kunnat hålla en neutral ton i SVT.
Personligen tycker jag att det som skrämms mest med ”Landet brunsås” i svt är att det snackas om färdigmat och annat skräp som om alla tryckte i sig det varje dag (och ingen verkar opponera sig mot detta). Har det verkligen gått så långt? Jag menar, jag kan ju tänka mig att det finns ett ytterst fåtal individer som lever på det sättet, men ändå.. Ett tv-program endast för dessa personer låter extremt nischat i mina öron. Är det bara jag som lagar käk från scratch (dvs inte blanda ihop några halvfabrikat..) numer? Lever jag i en bubbla? Hoppas inte..
sebastian> jag under de senaste åren varit på ett flertal arbetsplatser, både bland akademiker och vanliga arbetare. jag kan berätta att en hel del av dessa människor jag jobbat med äter färdigmat eller snabbmat dagligen. i synnerhet de som jobbar skift. jag vill inte påstå att du lever i en bubbla, för de flesta lagar från scratch. men om var femte lagar inte gör det, så är handlar det om två miljoner svenskar.
Jag gillar matlagningsprogram och längtar SÅ efter en vegetariskt variant. Ett bra program skulle dessutom kunna lära människor ett och annat om vad vegokost egentligen är, och det vore UNDERBART!
sebastian: Jag tänkte inte riktigt på det då, men senast jag stod i kassan i min matbutik överraskades jag av hur pass bra/nyttig, basic mat folk hade i sina korgar och kundvagnar. Att man reagerar är kanske ett tecken på att bilden av svenskarna som stressade färdigmatskonsumenter är stark.
jag tyckte förra programmet var intressant gällande manlig och kvinnlig matlagning. problemet var ju bara att de vände på poängen, dvs att för att män ska vara intresserade av något så måste det ha hög status, inte att någonting snarare får hög status så fort män blir intresserade av det.
men jag stör mig också på att de anlitar mats-eric nilsson som nåt slags expertvittne. han är en jävla tomte ju
”Anledningen till att ingen vågar släppa fram en vegetarisk kock är att de flesta tunga namnen också är djurrättsaktivister, som garanterat inte hade kunnat hålla en neutral ton i SVT.”
Kan en människa vara mer trångsynt? Har det någonsin slagit dig att folk inom djurrättsrörelsen inte alla gånger kommer överrens? Att det finns olika gröna block? Sen bör du också fråga dig själv om du har någon som helst kunskap eller insikt i hur man sköter en mediaproduktion för att uttala dig så fånigt som du gör.
xBx> Jag menar inte att jag tycker så, utan att SVT resonerar så.
Jag vet inte så mycket om media förutom att jag har en fil. kand i medie- och kommunikationsvetenskap, en journalistexamen och har jobbat som journalist i fem år. Hur ser din egen erfarenhet ut?
Jag må inte veta allt om djurrättsrörelsen, men jag (som står utanför den) vet vilka som syns och hörs utåt. Och det är inte de pedagogiska aktivisterna.
Svar på din fråga: Ja, en människa kan vara mer trångsynt.
Pingback: Jordärtskocksnudlar « Halv åtta hos oss
”Anledningen till att ingen vågar släppa fram en vegetarisk kock är att de flesta tunga namnen också är djurrättsaktivister, som garanterat inte hade kunnat hålla en neutral ton i SVT. ”
Man behöver inte hålla en neutral ton i svt, bara svt ser till att allt är balanserat och att alla sidor kommer till tals. Och med tanke på vilket spelrum man gett för Sveriges köttambassadör (ja, hon kallar sig så) Tina Nordström vore det knappast fel att låta en annan sida komma till tals.
Du hade pluggat media, eller hur var det?
Skurt min vän> Nu är det så att köttätande (dessvärre) är normen i Sverige, därför kan man enligt medielogiken inte räkna Mat-Tina som partisk.
Jag tycker det är orättvist att det är så, eftersom SVT har haft nischade program med både HBTQ-folk, kristna och muslimer som programledare. Men tittar man vilka de givit uppdragen så tillhör de inte några (i folks ögon) extrema grupper. Så är det med det.
Och jag tror inte Sveriges alla vegokockar extraknäcker för Djurens Befrielsefront på helgerna.
Nä Skurt, det har du tyvärr rätt i.
Jag är vegan, har arbetat som kock och är inte det minsta Djurrättsaktivist. Jag är inte miljödåre eller någon mysko hippie heller utan har käkat vegetariskt så länge att jag gör det av gammalvana, Patrik, du kanske kunde ta och snacka med någon som är 30+ så kanske du skulle inse att det är ganska många veganer som inte har koppling till Djurens Rätt..
JOhan> Tack för upplysningen! Världen behöver fler som du. SVT också.