Vegansk sushi med syrlig gurksallad
Sushi är inte vilken maträtt som helst, få anrättningar är så tyngda av traditioner och ritualer. Jag ber därför redan på förhand om ursäkt till de sushikockar som råkar läsa detta inlägg. Jag har valt att göra makirullar med ris och grönsaker, den vanligaste sorten av sushi, åtminstone här i Sverige
Sushi är väldigt enkelt att laga till hemma, du behöver följande:
Risvinäger
Japansk soja
Sushiris
Noriark
Tillbehör, Wasabi & Inlagd ingefära
Eventuellt bambumatta för att underlätta rullningen
Dessutom grönsaker att fylla sushin med, t.ex. morot, gurka, avocado, sparris, purjolök, gräslök, groddar, marinerad tofu m.m
Det viktigaste när man ska göra sushi är att man får till ett klibbigt och gott ris. Det finns en uppsjö av olika recept och tips på nätet, men det enklaste är att följa instruktionerna som finns på paketet. När riset är färdigkokt lägger man ut det på en långpanna där man låter det svalna, och smakar av det med socker och vinäger. Konsistensen ska vara lite fuktig och mycket klibbig.
Medans riset svalnar skär man upp alla grönsaker i väldigt tunna och långa stavar, om man använder morot eller sparris så är det godast att koka dem 2-3 minuter i saltat vatten.
När alla förberedelser är klara är det bara att börja rulla!
Om man vill använder man en matta gjord av bambu när man rullar, men det går minst lika bra att rulla på en skärbräda eller liknande.
Lägg noriarket med den skrovliga sidan uppåt, bred på ris 3-4 cm från botten och gör ett täcke som sträcker sig ca 12-15 centimeter långt upp på arket. Ett tips är att ha en skål med vatten och vinäger när man jobbar med riset, det gör att det klibbar mindre på fingrarna
Lägg på grönsaker 6-7 centimeter nerifrån arkets början, fyll ända ut till kanterna så blir det snyggast.
När du ska rulla, försök vika in arket under grönsakerna och sen är det bara att fortsätta framåt. När du kommer till slutet av ska du limma ihop arket med hjälp av lite vatten och trycka till lite extra så det sitter.
Sushi är perfekt att laga om man är några kompisar som är trötta på de eviga tacokvällarna, det är inte svårt att lära sig, men att bli riktigt bra på det är en konst som tar mycket övning att lära sig. Som ni ser på bilden så kan det vara en utmaning att få grönsakerna att hamna i mitten av rullarna, men så länge smaken är densamma tycker jag inte att det spelar så stor roll.
Till Sushi är det standard att man serverar inlagd ingefära och wasabi. Wasabi är en ört som odlats i Japan hur länge som helst. Smakmässigt kan den jämföras med vår svenska pepparrot och de är även släktingar. Wasabi finns att köpa både på tub och pulverform, tub är såklart det enklaste alternativet, men med pulvret kan man själv bestämma styrka.
Man kan blanda ut wasabismeten i lite vatten eller i sojasås som man sedan doppar makibitarna i. Var försiktiga, wasabi är mycket starkt!
Till den starka sushin ville jag ha något kallt och friskt som kunde plocka isär de starka smakerna. Jag bestämde mig för att göra en pressgurka med modifikation.
Jag skivade en hel gurka tunt med osthyvel, lade det på en tallrik och saltade ganska friskt. Lade därefter en tallrik över gurkorna och använde en gryta som tyngd, för att vattna av gurkorna. Så lät jag det stå i ungefär 20 minuter. Gjorde en lag av ca 2 msk vitvinsvinäger och saften av en halv citron samt 1 dl vatten. Kryddade med hackad persilja, ½ tsk vitpeppar och ett par teskedar socker. Efter en halvtimme slog jag över lagen och lät det stå kallt och dra en halvtimme. Blev en kanonfrisk smak som verkligen kunde matcha wasabin.
Lycka till och mycket nöje!
För fyra personer införskaffar man förslagsvis:
Startpaket:
Sushiris
Japansk sojasås
Risvinäger
Noriark
Wasabi
Inlagd ingefära
Ev. bambumatta att rulla på.
Alla ingredienser finns i välsorterade matbutiker, men såklart även i asiatiska livsmedelsbutiker.
Fyllning:
2 morötter
2 avocado
½ gurka
200 gr. marinerad tofu
ett knippe sparris
ett knippe vårlök el. 1 späd purjolök
Gurksallad:
1 hel gurka
½ citron
socker
vitpeppar
vitvinsvinäger
några stänger persilja el ½ paket fryst
salt
Om man tycker att det är dyrt att köpa sushiris. funkar det alldeles utmärkt mes grötris, som ju är billigare. Dessutom är det en mängd restauranger som använder sig av detta .)
Min darling gjorde vegansushi för ett tag sen, och jag tog rätt fina bilder på den!
http://crrly.blogspot.com/2006/02/hemlagad-vegosushi.html
Hej. Jag prövade göra din s k sushi och det smakade bara ris. Jag tycker vissa av dina recept är intressanta, men mycket känns som bleka kopior av ursprungsrecept som innehåller kött.
Dina restaurangtips är mer intressanta, något jag borde prova om jag åker utomlands med flickvännen.
Hade bra.
/Jens
Hej! Du har blivit taggad, vill du vara med och leka?
http://kaboom.wordpress.com/2006/06/29/ive/
Vore kul att läsa dina svar!
Tack för tipset.! Jag ska till England inom kort och vis av erfarenheten vet jag att något fräscht tarvas vid hemkomsten för att väga upp överdosen av flottig brittisk matkultur. Sushi brukar funka.
Hej!
Spännande med vegan-sushi.
Har ett ekonomiskt tips till dig! Man kan göra egen enkel sushivinäger, billigt, gott!
Du tar 1/3 kopp vitvinsvinäger, 2 msk socker och 1-1,5 tsk salt. Koka upp, låt det lösa sig och häll på riset i en bunke. Rör om och låt sedan riset svalna utbrett på en långpanna som du skriver.
Har du förresten provat att ha natto i din sushi?
Har inte provat natto i sushi, vad är det för något? Låter onekligen spännande…
http://sv.wikipedia.org/wiki/Natto
Prova!
I min vegansushi ser jag gärna tunn friterad tofu – formad som en trekantig pappershatt, med ris i. Samt att jag tror att det godaste är grillad (skalad) paprika – det ger lite känslan av riktig sushi.
Ett tips är att undvika att köpa tillbehören hos de vanliga livsmedelsbutikerna. De tar abnorma överpriser.
Hos många asiatiska butiker kan man hitta det man behöver till 1/5 av ICA:s pris.
Tänk, jag har gått runt och funderat på att man borde kunna göra vegetarisk (jag är vegetarian) sushi hur länge som helst! Det här får nog bli (som försök) till helgen! Tack för inspirationen!
Hej! Jättefin ny sida! Jag brukar läsa din blogg ofta, jag tycker mycket om den. Vegsushi ska jag faktiskt göra i helgen till min pojkvän och hans syster, prövade det för två veckor sedan och blev helt såld. Har du något tips på hur man kan få det att smaka lite mer dock?
Hej Mikaela! Kul att du gillar bloggen.
För mer smak i sushi så kan jag rekommendera att du tar ganska tjocka bitar av tofu som du marinerat ett par timmar innan. Använd risvinäger och japansk soja. Du kan också använda dig av rostade frön i rullarna, t.ex. solrosfrön som man saltar ordentligt och sedan rostar i en torr panna. Ett annat förslag är att bre på en rand av Enghavs veganska rom-kaviar.
För en somrig och lite svenskare variant kan du strö en matsked färsk dill i varje rulle. Eller gör en bönröra som du kryddar efter behag och stryker på.
Tänk också på att salta och sockra riset innan du brer på det, det är en konst i sig och man får prova sig fram för att få till smaken som man själv gillar allra bäst.
Lycka till!
Tack för tipsen! Jag ska prova både tofugrejen och solrosfröna. Vad roligt, jag känner mig jättesushipeppad nu =)
Och hoppas du blev nöjd med din ikeapersonlighet!=)
Är det okej om jag lägger upp din blogg som länk på min blogg förresten?
Skepp o hoj
Mikaela
Hej igen!
Jag tycker absolut du ska pröva mjölken, den är min absoluta favorit.
Jag prövade sushin i fredags, den blev lyckad, men det var svårt med rullningen tyckte jag =) Några rullar fyllde jag med färskost (tofutti?) och gräslök, har du inte prövat gör det, det var jättegott!
Pingback: Veganism som en ursäkt för att ta itu med sitt liv – Del II « trollhare
Måste testa!
Pingback: Veganism som en ursäkt för att ta itu med sitt liv – Del II » Trollhare